5 etape ale dragostei intr-o relatie

Fiecare relatie este un proces in continua schimbare, care are loc mai incet intr-un parteneriat si mai rapid in celalalt. Cu toate acestea, fiecare dragoste trece prin aceleasi cinci faze ale relatiei – daca dureaza atat de mult.

Specialistii au impartit diferitele procese de schimbare dintr-o relatie in cinci faze de ale acesteia. Indiferent daca suntem saraci sau bogati, celebri sau necunoscuti – toate relatii de dragoste trec prin aceste cinci faze. Primele doua faze ar trebui sa fie familiare celor mai multi oameni, dar chiar si cei care au experimentat deja toate cele cinci faze ale relatiei nu inseamana ca si-au gasit partenerul pe viata. Din pacate, abia după cea de-a cincea  faza a relatiei stim daca ne-am gasit sufletul pereche in partenerul nostru, cel cu care vrem sa fim mereu.

Probabil cea mai mare greseala este sa crezi ca prima faza a indragostirii va dura pentru totdeauna. A doua cea mai mare greseala este sa crezi ca dupa ce te-ai indragostit, dragostea va fi mai slaba sau chiar va disparea. Cu fiecare faza ulterioara dragostea devine mai intensa si atinge un nivel nou si mai intim. De asemenea, trebuie spus ca niciuna dintre fazele relatiei nu poate fi omisa. Fiecare iubire parcurge exact aceste cinci faze in exact aceasta ordine.

1.Faza de a fi indragostit

Publicitate

Prima faza a oricarei iubiri este faza de pasiune. In aceasta faza porti asa-numitii ochelari de culoare roz, ai fluturi in stomac si plutesti in al noulea cer. Partenerul nostru ni se pare aproape perfect in aceasta faza si nu vedem dezavantaje in el sau ea. Suntem cam orbiti de dragoste. Abia asteptam urmatoarea intalnire si ne surprindem intotdeauna partenerul cu mici cadouri si atentii.

Citeste si articolul :   Certuri incontinuu in viata de cuplu? Scapa de cicaleala

Aceasta faza este foarte cruciala pentru stabilitatea ulterioara a relatiei, deoarece acesta este locul in care cuplul creste impreuna.

Faza indragostirii se incheie dup aproximativ trei pana la 18 luni – si odata cu aceasta si relatia. Multi oameni renunta in acest moment fara a-si da seama vreodata de adevaratele calităti ale acestei relatii.

Este de inteles ca cineva este iritat si nesigur cand fluturii din stomac dispar brusc pentru ca la sfarsitul drumului ar putea exista o relatie de dragoste minunata si profunda.

2.Sentimentul de a fi indragostit dispare

In a doua faza a relatiei, ne scoatem ochelarii de culoare roz si vedem brusc caracteristici si modele comportamentale pe care nu le-am observat anterior la partenerul nostru. In aceasta faza, ne uitam mai atent la partenerul nostru si descoperim din ce in ce mai multe proprietati care nu ne plac.

De indata ce sentimentul de a fi indragostit dispare, vedem din ce îin ce mai multe diferente intre noi si partenerul nostru. Ne intrebam cum am fi atat de orbi. In acest moment putem vedea in continuare ce se conecteaza, dar si ce ne separa. Exercitarea criticilor este usoara in aceast faza si, de asemenea, este exercitata cu generozitate si bucurie.

Articolul continuă după reclame

Majoritatea cuplurilor se despart in aceasta etapa. Este o rusine, pentru ca este nevoie de trei pana la patru ani pentru a spune daca sunteti intr-o relatie stabile/ solida.

Citeste si articolul :   Cum sa recunosti o relatie toxica

Relatia poate dura numai daca ambii isi dau seama si accepta ca nu vor mai fi fluturi in stomac. Adesea credem ca dragostea s-a sfarsit acum, dar este exact opusul: numai cand se încheie faza de a fi indragostit incepe dragostea adevarata. Motivul este ca abia acum incepem sa ne vedem partenerul pentru cine este el cu adevarat. Deoarece, de asemenea, nu suntem liberi de greseli si ciudatenii, sarcina acum este sa putem sa facem compromisuri si sa acceptam partenerul nostru pentru cine este

3.Lupte contradictorii

A treia faza a relatiei nu este tocmai mai buna decat a doua. Ambii se intreaba daca o despartire ar putea fi cea mai buna. Niciunul dintre ei nu vrea sa cedeze si toata lumea vrea ultimul cuvant in aceasta faza.

La inceput am fost siguri ca am gasit partenerul potrivit pentru viata, dar acum suntem siguri ca de data aceasta am gasit partenerul gresit.

La sfarsitul acestei faze de relațtie, totusi, ii asteapta pe amandoi ceva foarte minunat si fundamental important pentru relatia viitoare: Ambii pot accepta partenerul asa cum este. Nu numai cu punctele forte – ci si cu punctele slabe.

4.Eu, tu si noi

In cea de-a patra faza a relatiei, stii exact cum este cealalta persoana si ce o face sa sa fie cum este. Luptele pentru putere s-au incheiat si acum va puteti folosi energia pentru propria dezvoltare personala.

In aceasta faza a relatiei te vezi ca pe un cuplu, dar incerci si sa gasesti suficient spatiu pentru tine fara sa pierzi din vedere solidaritatea. Gasirea echilibrului corect nu este ntotdeauna usor. Se incearca acum sa gasim un echilibru intre „eu”, „tu” si „noi”.

Citeste si articolul :   Horoscop pentru iulie 2023 de la Tamara Globa

In aceasta fază a relatiei, interesul pentru partener creste din nou si veti cunoaste din nou multe parti ale celeilalte persoane. Aici incurajati si dezvoltarea partenerului – el este independent, dar imi apartine totusi.

5.Tu esti casa mea

Aceasta faza, a cincea si ultima faza a iubirii, este cea mai frumoasa, cea mai profunda si cea mai intima faza a unei relatii. Oricine a ajuns aici poate vorbi despre iubirea adevarata fara masti, proiectii si inselaciuni. Din pacate, aceasta faza minunata este atinsa din ce in ce mai putin astazi. Este din ce in ce mai comun ca cuplurile sa se separe in primele trei faze ale relatiei, deoarece le lipseste intelegerea si acceptarea.

In acest stadiu, relatia a trecut deja prin toate urcusurile si coborasurile sale. S-au intamplat o multime de lucruri care te-au legat. Nu numai ca ai ajuns sa cunosti punctele forte si punctele slabe ale partenerului tau, dar stii si cum sa le tratezi corect. Te simti ca acasa cu partenerul tau.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.