Semnale de alarma. Care sunt simptomele de COVID si cand trebuie sa suni la 112.

COVID-19 poate avea evolutii imprevizibile, intr-un termen scurt, atrag atentia medicii. Saturatia oxigenului din sange este unul dintre cei mai importanti factori in monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, chiar si usor simptomatic.

Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat ca saturatia oxigenului se masoara cu aparate simple, pe care le putem gasi in farmacii, sau chiar si cu ajutorul unor aplicatii pe smartphone. Acestea pot fi folosite acasa si chiar ne pot salva viata. De asemenea, in lipsa acestora, exista, insa, si alte mijloace, la indemana oricui, de a-si verifica respiratia.

Numarul optim de respiratii pe minut

“Daca un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, dar are o forma usoara si sta acasa, izolat, trebuie sa-si monitorizeze starea de sanatate. Ce are de urmarit?

In primul rand, temperatura. Insa o temperatura inalta, chiar si de 39 de grade, NU inseamna un risc de evolutie severa a bolii, a explicat Beatrice Mahler.

Un parametru care insa poate sa indice o eventuala evolutie nefavorabila este numarul de repiratii intr-un minut. In mod normal trebuie sa avem 18 respiratii intr-un minut.

Cand deja numarul de respiratii ajunge la 30, avem deja o problema care sa ne faca sa chemam ambulanta la domiciliu si sa mergem la primul spital, spune dr. Beatrice Mahler.

Cand trebuie sa ne ingrijoram

De regula, aceasta frecventa respiratorie, care este cuantificabila, se asociaza cu o scadere a saturatiei de oxigen, dar probabil ca nu toti avem la indemana un pulsoximetru – sunt acele aparate mici, care se prind de un deget cu un clips si care masoara nivelul de oxigen din sange. Sunt foarte utile, cu o mentiune: acest aparat trebuie lasat sa se stabilizeze cam un minut pentru a vedea valoarea reala a saturatiei. Are un senzor care are nevoie de multe ori de cateva secunde pentru a monitoriza exact valoarea de oxigen cu care este incarcata hemoglobina, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitala.

Citeste si articolul :   Medic roman, 9 reguli esentiale: "Ce sa faci daca ai COVID"

In afara de acele dispozitive pe deget, telefoanele noi au unele aplicatii care pot sa determine aceasta valoare a saturatiei si care ne permit sa ne monitorizam starea si acasa.

Trebuie stiut, de asemenea, ca valoarea normala a saturatiei de oxigen NU este suta la suta. Trebuie sa ne facem probleme atunci cand saturatia scade sub 93 la suta si cand pulsul creste peste 100.

Alte semnale de alarma. Cand trebuie sa sunam la 112

In lipsa unor astfel de mijloace, masurarea frecventei respiratorii si a gradului de oboseala atunci cand facem activitati obisnuite ne poate fi de ajutor.

Un semnal de alarma este atunci cand incepem sa facem cu dificultate anumite activitati simple, de exemplu o deplasare de 100 de metri. Sigur, daca trebuie sa stam izolati in casa, nu avem cum sa parcurgem 100 de metri, insa procesul simplu de imbracare si de dezbracare pe care il realizam acasa s-ar putea face cu o dificultate mult mai mare si respiram mult mai greu. Avem nevoie de timp sa ne odihnim dupa ce ne imbracam sau dupa ce ne dezbracam.

Citeste si articolul :   Alexandra Rafila, anunt de ultima ora pentru cei care vor sa se vaccineze

Infectia data de virus se repercuteaza prima data asupra plamanului si atunci o modificare a saturatiei ne indica faptul ca boala evolueaza si ca trebuie sa ne adresam medicului. O saturatie sub 93 trebuie sa produca ingrijorare si trebuie sa ne determine sa apelam imediat serviciul 112 si trebuie sa spunem la telefon: am o saturatie sub 93 – 92, 91, ceea ce va determina serviciul sa trimita cat mai rapid o ambulanta care sa duca pacientul la spital. Deci, o saturatie scazuta, sub 93, inseamna telefon la 112 si prezentarea rapida la un spital, pentru ca nevoia de oxigen din acel moment trebuie sa fie acordata si trebuie sa fie permanenta, a subliniat dr. Mahler.

Cand apare insuficienta respiratorie severa

„Cand acest procent de oxigenare scade sub 93 la suta, in interiorul corpului nostru, proteinele care sunt sintetizate de organism ca raspuns la inflamatie incep sa ocupe acei saculeti de aer (din plaman) si practic oxigenul pe care noi il introducem in organism in momentul in care tragem aer in piept nu mai reuseste sa ajunga in sange. Prin urmare, organele noastre nu mai sunt oxigenate eficient si atunci apar si alte procese care pot sa duca la deteriorarea rapida a organismului.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru spune care este medicamentul-minune care l-a tinut sanatos, chiar daca s-a plimbat din focar in focar de la izbucnirea pandemiei

Insa si de la aceasta saturatie de 93 avem niste praguri care trebuie atent monitorizate. De multe ori, colegii mei povestesc de saturatie de 33 la suta, de 55 la suta. In momentul in care saturatia scade sub 87 la suta, pacientul se afla intr-o forma de insuficienta respiratorie severa, in care nevoia de oxigen este iminenta. De aceea si in reportajele pe care le-ati prezentat, din Italia, pacientii erau ajutati cu butelii de oxigen acolo unde erau, pentru ca cel mai important tratament este oxigenul si trebuie administrat din primul moment”, a explicat dr. Beatrice Mahler, la Digi 24.

Autor