Remedii pentru raceala si gripa care functioneaza efectiv

De fapt, este imposibil sa te imbolnavesti din cauza vremii reci, dar in sezonul de iarna, sansele de a racii cresc. Doar ca pe vreme rece petrecem mai mult timp in interior, unde bacteriile si virusii raman mai mult in aer si pe suprafata obiectelor, iar o scadere a temperaturii duce la uscaciune, iritare si vulnerabilitate a membranei mucoase.

Sarbatorile nu fac decat sa agraveze situatia: calatorii, comunicare cu rudele indepartate, alcool, multa mancare nedorita … Toate acestea afecteaza sistemul imunitar intr-un mod rau.

Dar cum sa faci fata unui virus insidios? Iata caile stiintifice dovedite:

1. Doar odihneste-te.

Acesta este cel mai simplu si mai eficient mod de combatere a gripei.

Publicitate

Odihna este cel mai bun medicament.

In primul rand, lipsa somnului va raneste in vreun fel starea de bine; in al doilea rand, in vis, sistemul imunitar functioneaza la maximum. Daca nu dormiti 7-8 ore, corpului tau ii lipseste pur si simplu puterea de a lupta impotriva infectiilor

Daca nu va simtiti mai bine pana dimineata, nu mergeti la serviciu daca aveti ocazia sa va luati liber. Un studiu din 2014 a constatat ca un agent patogen plasat pe o singura clanta de usa se poate raspandi in intreaga cladire de birouri in doar cateva ore. Virusii se raspandesc in special cu succes prin zone comune.

Citeste si articolul :   7 sfaturi pentru a-ti intari sistemul imunitar

Daca trebuie neaparat sa mergi la munca, ia cu tine un dezinfectant pentru maini. In general, nu este recomandat sa ucizi germenii de pe maini, dar in caz de boala este recomandabil sa ii protejezi pe altii de gripa ta – asa ca sterge-ti mainile dupa fiecare suflare a nasului.

2. Abtineti-va de alcool (sau cel putin abordati in mod responsabil alegerea bauturii).

Alcoolul duce la deshidratarea corpului si slabirea sistemului imunitar – acesta este exact opusul a ceea ce este necesar in caz de boala.

Bauturile calde sunt o alta problema. Ceaiul de lamaie este o optiune dovedita. De asemenea, puteti prepara o bautura fierbinte cu curcuma, care are efecte antiinflamatorii.

Dar, indiferent de beneficiile biochimice efective ale bauturii, nu ar trebui sa ignorati efectul placebo: daca va simtiti mai confortabil si mai bine dintr-o ceasca de ceai fierbinte, acest lucru este in sine bun pentru dvs.

3. Apropo de lichide fierbinti, supa cu siguranta nu strica.

Nu exista dovezi fiabile pentru beneficiile supei de pui pentru raceli, dar unele studii au constatat ca este antiinflamator.

Citeste si articolul :   5 probleme de sanatate provocate de telefoanele mobile

La fel ca bauturile mentionate mai sus, supa fierbinte incalzeste nazofaringele infundate si astfel ajuta la curatarea cailor respiratorii. Din nou, are un efect placebo puternic: majoritatea oamenilor sunt invatati din copilarie ca supa de pui ajuta la raceli.

4. Aveti grija de membrana mucoasa.

Gargara cu solutie salina (un sfert pana la jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda) reduce inflamatia si ajuta la tuse, durere si mucus. Unii oameni recomanda gargara cu otet de cidru de mere, dar acest acid nu va ucide virusii, dar membrana mucoasa se poate deteriora cu usurinta, asa ca limitati-va la apa calda sarata.

O crema hidratanta poate reduce, de asemenea, iritarea si chiar preveni acumularea de mucus. Aburul cald poate fi de asemenea util, doar sa nu folositi apa clocotita pentru a evita oparirea.

Clatirea nasului, de asemenea, nu dauneaza, trebuie doar sa folositi apa filtrata pentru a nu introduce infectii inutile. Retineti ca spalarea prea des va poate irita si mai mult tesuturile nazale, facandu-va mai rau.

Citeste si articolul :   Bauturi simple care scad tensiunea arteriala

5. Nu luati antibiotice.

Simtind ca se apropie de boala, multi alearga imediat la farmacie in cautarea unui puternic remediu miraculos care sa-i elibereze instantaneu de suferinta. Deci: nu luati niciodata antibiotice doar pentru ca va simtiti rau.

Este posibil sa aveti o raceala sau o gripa care nu poate fi vindecata cu antibiotice. Antibioticele ucid bacteriile, in timp ce racelile sunt cauzate de virusi.

Daca suspectati sinuzita sau faringita (care este de fapt cauzata de bacterii), consultati medicul dumneavoastra. Daca simptomele indica o raceala sau o gripa tipica, trebuie doar sa aveti rabdare cateva zile – dati organismului sansa de a depasi singur boala.

6. Ce medicamente va vor ajuta?

Medicamentele pentru raceala nu vor vindeca boala, dar pot ameliora simptomele. Deci, accepta ceea ce functioneaza de obicei pentru tine.

Publicitate

Autor