Raed Arafat, despre noile restrictii. Ce mai ramane deschis

Raed Arafat, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, vine cu noi precizari despre restrictiile care vor fi impuse incepand de luni. El a dat si o veste buna: Cresele si after-school-urile raman deschise.

Ce spune Arafat:

– Au fost adoptate HG si OUG, iar noile masuri ar urma sa intre in vigoare luni. Masurile vor fi impuse pe o durata de 30 de zile. La finalul perioadei se va face o noua evaluare si se vor impuse masurile care vor fi necesare in abza acestei evaluari.

– Portul mastii va fi generalizat, in spatii deschise, indiferent de incidenta. Credeti-ma, este masura care va duce cel mai mult la reducerea raspandirii virusului, daca va fi respectata.

Publicitate

– A doua masura nationala este inchiderea magazinelor la 21.00. Menirea este limitarea mobilitatii si a contactului. Sunt exceptii – cine asigura livrarea la domiciliu, farmacii si benzinarii, care raman deschise.

– Limitarea deplasarilor intre orele 23:00 – 5:00, pentru ca acesta e intervalul in care tinerii, cel mai mult, se deplaseaza sa se viziteze, dau petreceri, ies afara

– Sunt exceptii in baza unor documente justificative (titlu de calatorie, legitimatie de serviciu, adeverinta de la angajator sau declaratie pe proprie raspundere): deplasarile in interes profesional, asistenta medicala ce nu poate fi amanata, medicamente, ingrijire copii/varstnici.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, despre vaccinul anti-Covid

– Interzicerea petrecerilor in spatiile inchise sau deschise. A mai fost introdusa o clarificare pentru ce se intelege prin terase – unele terase, chiar daca sunt in afara spatiului inchis, au devenit si ele inchise – s-au pus pereti – ele devin spatii inchise. Acelea care se incadreaza in definitia spatiilor inchise din legea tutunului se trateaza ca spatiu inchse, neputand fi tratate ca terase

– Interzicerea functionarii pietelor, targurilor, balciurilor Exceptie fac pietele in spatii deschise, cu respectarea normelor

– Decalarea programului de lucru in cel putin 2 grupe, la interval de o ora, urmand sa fie facute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajati

– A fost emisa OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil

– Cresele si after-school-urile raman deschise. In rest, scolile trec in online. In decizia CNSU era prevazut ca se inchid si scolile

– A fost emisa OUG pentru achizitionarea unor echipamente pentru ATI. S-au adaugat urmatoarele tipuri de echipamente: 1.500 de ventilatoare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale (50 de mare capacitate), aparatura pentru analize importante in terapia intensiva, 500 de aspiratoare de secretie.

Citeste si articolul :   Pacienti de la Spitalul de Ortopedie Foisor din Capitala, evacuati dupa ce spitalul a fost transformat in unitate suport COVID.

– Vor fi achizitionate 3 milioane de teste rapide antigen, care vor fi folosite in special pentru pacientii simptomatici, 50 de milioane de masti chirurgicale, 10 milioane de seringi, pentru campania de vaccinare impotriva coronavirusului.

– Suma estimata pentru aceste cantitati este de 67 de milioane de euro

– A mai gost aprobata HG pentru dezvoltarea si achizitia anticipata de vaccin anti-Covid, in valaore de 200.000 de euro.

– Insist ca nu putem lua masurile singuri, fara participarea tuturor. Stiu ca vor fi nemultumiri, trebuia deja sa implementam astfel de masuri, ca sa putem limita raspandirea pana nu va fi prea tarziu

– Nu ascultati stirile care poate va vor spune ca aceste lucruri nu sunt ok, ca nu trebuie sa purtam masca

De ce raman deschise cresele si after-school-urilor?

Pentru ca este greu pentru parintii care muncesc. Sigur, telemunca va scadea activitatea creselor

Raman deschise terasele si functioneaza ca pana acum?

Daca sunt terase conform definitiei, raman deschise. Daca au acoperis si doua laturi, sunt spatii inchise, atunci merg pe regula spatiilor inchise.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a semnat ordinul. Acesti romani vor petrece Craciunul si Anul Nou in carantina

Exista un numar maxim de persoane care pot merge in vizita de sarbatori?

Nu, pentru ca nu putem controla locuintele. Sfatul nostru este ca oamenii sa respecte regulile si chiar daca ai chemat pe cineva in vizita, sa poarte toti masca. Petrecerile sunt interzise. Daca cineva risca, atunci face pe raspunderea sa acest lucru. Daca e muzica data tare, si cineva face reclamatie, politia poate da amenzi pentru tulburarea linistii publice.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.