Raed Arafat: „Am anticipat aceasta situatie”

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca medicii din Romania care lupta impotriva epidemiei de Covid-19 vor intra in „logica medicinei de dezastre”.

„Am anticipat aceasta situatie, presiunea asupra sistemului de sanatate este evidenta. Nu mai vorbim de epidemiologie acum. Deja intram in logica medicinei de dezastre. Trebuie un management diferit fata de masurile de preventie”, a mentionat Raed Arafat.

„In acelasi timp, acum ne confruntam cu o situatie care necesita aplicarea unor masuri foarte bine calculate pentru a putea trata si asista numarul cel mai mare de pacienti posibil. Sistemul trebuie sa se adapteze in acest sens”, a declarat seful DSU.

Ceea ce ingreuneaza sistemul medical este o urmare a zilelor in care in Romania au fost confirmate 4.000-5.000 de cazuri de Covid-19, considera Arafat, mentionand ca acest aflux de pacienti ar urma sa dureze pana la sase saptamani.

Publicitate

De asemenea, sunt asteptate zile in care vor intra in sectiile de Terapie Intensiva pana la 100 de pacienti.

„Asta inseamna adaptarea sistemului si introducerea mecanismelor de lucru adaptate dupa medicina de dezastru. Rolul lor e tratarea celui mai mare numar posibil, pentru a face bine pentru cel mai mare numar posibil”, a spus Arafat.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, despre carantinarea totala: "Nu s-a luat in discutie"

„Sunt tari care au ajuns sa ia decizii extreme: de la o anumita varsta sau la o anumita conditie medicala sa limitezi tratamentul. Asta e tot unul din conceptele medicinei de dezastre, dar e unul extrem, folosit cand nu mai ai alte optiuni

Sa debarasam spitalele de cazurile care nu au nevoie de spitalizare. Aici s-a luat decizia pentru partea de asimptomatici, sau pacienti cu simptome usoare, sa fie ingrijiti de la domiciliu, chiar si prin sistem de telemedicina”, a mai spus Arafat.

In final, seful DSU a anuntat ca Romania are stocuri de ventilatoare si echipamente, dar singura modalitate de a gestiona situatia sunt masurile de preventie.

„Incercam sa nu afectam economia, dar trebuie ca masurile sa fie respectate cu strictete, daca vrem sa pastram un numar limitat de cazuri in fiecare zi si chiar sa reducem numarul de cazuri”, a spus Arafat.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.