Patriarhul Daniel, prima declaratie privind restrictiile: “Si comunistii au interzis inchinarea la moaste si peste cateva luni …”

Patriarhul Daniel a facut marti, prima declaratie la cermoniile organizate cu ocazia sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou. Acesta a spus ca, in toamna anului 1989, autoritatile comuniste au interzis inchinarea la sfintele moaste, iar peste cateva luni regimul comunist a cazut.

Reactia sa a venit si pe fondul restrictiilor decise de autoritati cu privire la ceremoniile din acest an, in contextul pandemiei de COVID-19.

„In toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfantului Dimitrie cel Nou, in 27 octombrie autoritatile comuniste au interzis inchinarea la sfintele moaste. (…) Aceasta umilire a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost rasplatita in sensul ca peste cateva luni regimul comunist a cazut. (…) Dumnezeu nu se lasa batjocorit! El este indelung rabdator, dar este si drept”, a afirmat Patriarhul Daniel in declaratia facuta marti la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala

Pelerinajul de Sf. Dumitru din acest an s-a desfasurat cu respectarea unor masuri stricte, sanitare si de distantare sociala, fiind deschis doar celor care locuiesc in Capitala. Restrictii similare au fost decise si la Iasi, cu ocazia sarbatorii Cuvioasei Parascheva, la acel moment Patriarhul calificand masurile drept discrimatorii si disproportionate, acuzand faptul ca Biserica Ortodoxa Romana nu a fost consultata.

Autor