Veste proasta! Noile restrictii anuntate de Iohannis: se inchid toate scolile, circulatia va fi restrictionata noaptea, magazinele pot fi deschise doar pana la ora 21

Veste proasta! Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca sunt necesare masuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei, printre acestea numarandu-se restrictionarea circulatiei pe timp de noapte si trecerea scolilor in online.

Declaratile lui Iohannis

– Suntem ingrijorati. Am avut azi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au imbolnavit. Trebuie sa fim realisti. Sunt necesare masuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Masurile care s-au luat pana acum nu mai sunt suficiente.

– Sunt necesare masuri in plan national, precum scolile sa treaca toate in online, angajatii si din public si privat sa treaca la telemunca peste tot unde este posibil, magazinele trebuie sa fie inchise seara, circulatia pe timpul noptii trebuie restrictionata, petrecerile trebuie interzise, targurile si pietele trebuie inchise, portul mastii trebuie sa devina obligatoriu peste tot in tara.

– Vrem sa controlam extinderea pandemiei, dar in acelasi timp ne dorim sa continuam activitatea economica.

– Campania electorala se va desfasura in conditii foarte stricte.

– Democratia nu poate fi pusa in paranteza, alegerile trebuie sa aiba loc chiar si in aceste conditii.

– Toate aceste masuri trebuie transpuse intr-o Hotarare de Guvern, care va intra in vigoare luni.

Epidemia se extinde rapid in Romania! Raportul oficial de joi, 5 noiembrie, arata ca s-au inregistrat 9714 de cazuri noi de infectie cu Covid-19 in doar 24 de ore.

Citeste si articolul :   Coronavirus. Peste 15.000 de cazuri noi si 437 de decese in ultimele 24 de ore

De asemenea, peste 120 de nume au fost trecute, in acelasi interval, pe lista deceselor.

Guvernul urmeaza sa aprobe, in aceasta sedinta, suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii pentru plata contributiei voluntare a Romaniei in cadrul raspunsului mondial la pandemia de coronavirus pentru identificarea unui vaccin impotriva COVID-19, precum si Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021 – 2025.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, Executivul are pe agenda un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare Societatii Comerciale ″Compania nationala de transporturi aeriene romane – TAROM ″⁣ SA, in vederea restabilirii viabilitatii companiei pe termen lung, precum si o informare privind stadiul pregatirii si organizarii alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor.

Pe ordinea de zi a sedintei Guvernului figureaza doua proiecte de ordonanta, una referitoare la modificarea Ordonantei 4/2019 privind reorganizarea sistemului national de clasificare a carcaselor de bovine, porcine si ovine si monitorizarea, controlul si raportarea preturilor de piata ale carcaselor si ale animalelor vii, iar alta de modificare a legii privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan si a legii privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Printre proiectele de hotarari de guvern care urmeaza sa fie discutate la sedinta se numara: aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii “Extinderea infrastructurii portului Calafat (km 795) si sistematizarea dispozitivului feroviar al portului – etapa I”, aprobarea masurilor privind nivelul de siguranta si securitate in functionarea Sistemului electroenergetic national si realizarea stocurilor de siguranta de combustibili si volum de apa din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Citeste si articolul :   Vesti proaste din Spania. Revin restrictiile

Totodata, Guvernul mai aproba si proiectele de hotarare privind bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2020 pentru Compania Nationala a Uraniului SA, normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit protectie internationala sau un drept de sedere in Romania si a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene.

Executivul mai are in vedere si proiectul de hotarare prin care se transmite dreptul de administrare pentru o parte din imobilul Ministerului Afacerilor Interne – Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” intre unitati subordonate ale MAI in vederea construirii unui spital de urgenta, care sa asigure cerintele de calitate a actului medical.

Alte proiecte de hotarare aflate pe agenda se refera la cheltuielile pentru proiectul de investitii “Modernizare radare FPS-117” si la aprobarea amplasamentului si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata in cazul lucrarii de utilitate publica de interes national “Perdele forestiere de protectie a Autostrazii A2, judetul Calarasi”, precum si la bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2020 al Companiei Nationale “Imprimeria Nationala” SA.

Citeste si articolul :   Peste 100.000 de cazuri pe zi in SUA

De asemenea, Guvernul are in vedere si unele eliberari/numiri de prefecti si/sau subprefecti.

Tot in sedinta, Guvernul ar putea adopta joi si hotararea referitoare la decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) prin care se stabileste portul obligatoriu al mastii de protectie in localitatile din judetele unde rata infectarii cu noul coronavirus depaseste 1,5 la mia de locuitori.

Luni, CNSU a aprobat in acest sens Hotararea nr. 51. Totodata, prin aceeasi hotarare, CNSU a actualizat lista statelor si zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania.

Autor