Se inchid granitele? Klaus Iohannis, precizari de ultim moment

Klaus Iohannis a anuntat in timpul conferintei de presa ca inchiderea granitelor a fost una dintre temele abordate la reuniunea liderilor europeni de saptamana trecuta. Potrivit spuselor presedintelui, acest subiect urmeaza sa fie studiat.

Declaratia presedintelui

„Am avut o intalnire, care a fost dedicata evidentierii situatiei din tarile noastre. Am discutat destul de mult despre producerea unor tipuri de vaccin si modul de administrare. Nu am discutat despre modele de carantinare, pentru ca fiecare stat are legislatie proprie, ceea ce in alta parte inseamna lockdown, la noi inseamna stare de alerta sau invers.

Ceea ce a fost important pentru noi, important pentru mine a fost sa nu ingradim libertatea de circulatie, in special circulatia marfurilor pentru ca nu dorim sa omoram economia.

Publicitate

Inchiderile granitelor a fost una dintre temele abordate si la urmatoarea intalnire vom incerca sa armonizam pozitiile. Ministrii sanatatii si de externe se vor intalni pentru a vedea cum vom putea face acest lucru”, a spus Iohannis.

Totodata, seful statului a vorbit despre situatia din Slovacia, unde au fost testati foarte multi oameni. Potrivit presedintelui, expertii nu recomanda testarea in masa, ci ancheta epidemiologica, asa cum se procedeaza si in Romania.

„Slovacia e singura tara care si-a propus un asemenea demers. Expertii nu sunt convinsi ca o testare in masa ne aduce un rezultat palbabil dintr-un motiv foarte simplu. OMS nu recomanda testarea in masa, ci in baza unei anchete epidemiologice, cum se intampla si la noi. Dar asteptam sa vedem ce aduce aceasta testare in masa din Slovacia”, a declarat Iohannis.

Cum se poate incheia pandemia

„Pandemia se poate termina in doua feluri: fie daca se imbolnavesc suficient de multi, Doamne fereste de acest scenariu, sau daca se gasesste un vaccin, metoda cea mai buna. Restrictiile impuse in acest an s-au luat pentru a atenua impactul pandemiei. Nu si-a imaginat nimeni ca pandemia se termina prin aceste masuri. Ca sa folosim vaccinul eficient am inceput cu convocarea intalnirii de azi, sa fim foarte bine pregatiti. Nu vrem sa vaccinam pe nimeni cu forta, dar e absolut recomandat. UE va cumpara acele vaccinuri sigure, care indeplinesc toate normele”, a mentionat Iohannis.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.