Medic roman, despre pierderea mirosului: Cand este simptom de coronavirus si cand de o simpla viroza

Medicul Vasi Radulescu a vorbit despre simptomele in cazul coronavirusului si in cazul virozelor si a mentionat cum pot fi acestea diferentiate, pornind de la pierderea gustului si a mirosului.

”Stim deja ca pierderea mirosului (anosmie) si a gustului (ageuzie) reprezinta simptome frecvente in Covid-19. O luam usor, sa invatam mai multe lucruri.

Apar aceste simptome doar in Covid-19?
Nici vorba. Gustul si mirosul sunt simturi cu relatii intime intre ele. Sunt des afectate in racelile obisnuite si gripe, dar durata e ceva mai mica, de 3 pana la 7 zile, spre deosebire de Covid-19, unde mirosul si gustul sunt afectate chiar si peste 8-9 zile.

Spuneam de conexiuni – cand mirosul se modifica, s-a observat ca si ageuzia/hipogeuzia vin la pachet, mai ales in infectiile virale de tipul racelilor sau gripei.

Publicitate

Tulburarile de gust si miros mai pot aparea in sinuzite, polipoze, la fumatori, in alergii, postradioterapie si-n multe alte situatii.

Semne ca e vorba de Covid-19

Citeste si articolul :   Prima fabrica inchisa in Romania, dupa ce 66 de angajati au fost depistati pozitiv cu noul virus

Febra, slabiciunea/durerea musculara, oboseala marcata, respiratia scurtata, tusea uscata sunt semnale de alarma pentru Covid-19. Anosmia si ageuzia sunt frecvente, dar nu obligatorii. Totusi, tinand cont de prevalenta cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive si impun realizarea unui test, izolarea pana la venirea testului, observatia atenta a tabloului complet.

De ce dispar mirosul si gustul?

Aici exista mai multe teorii si nu se stie nimic sigur. S-a crezut ca SARS-Cov-2 ar afecta celulele cu receptori ACE-2 (prescurtarea vine de la enzima angiotensin convertaza de tip 2) legate de aparatele senzoriale, pentru ca se stie ca asa corupe celulele si intra in ele, folosind acesti receptori. Numai ca cercetatorii nu au gasit receptori ACE-2 la nivelul celulelor nervoase. A doua ipoteza a fost de continuitate – SARS-Cov-2 afecteaza celulele de langa neuronii senzoriali, iar inflamatia produsa tulbura functionarea acestor neuroni. Cum spuneam, nimic nu e sigur inca. A treia a inclus gena TMPRSS2, crezuta a avea rol important in permisiunea acordata virusului de a intra in celule. Totusi, nici gena aceasta nu a fost gasita pe neuroni, ci doar in celulele de sustinere, la fel ca receptorii ACE-2.

Cat de frecvente sunt aceste simptome si cat tin ele?

Citeste si articolul :   Cum sa va dati seama daca aveti febra fara termometru

Mayo Clinic** a verificat rezultatele mai multor studii si a gasit o medie a pierderii mirosului de 41%, iar pe cea a gustului de 38.2%. Un studiu din Europa, publicat in PubMed, a aratat ca aceste simptome tin in medie 8-9 zile, iar pentru 98% dintre cei infectati, ele dispar complet in 28 de zile.

Cum ne testam mirosul si gustul?

Este relativ simplu. Pentru miros, apelam la alimente sau obiecte diverse, cum ar fi lumanarile parfumate. Pentru gust, testam cu principalele gusturi si apelam la alimente sarate, dulci, acre, amare. In functie de alte patologii, de prezenta fumatului, gustul sau mirosul pot fi afectate in grade diferite. A nu se confunda anosmia si ageuzia cu hiposmia si hipogeuzia. A- inseamna fara, iar hipo- inseamna mai putin.Daca nu reusim sa simtim deloc miros si/sau gust, coroboram cu alte simptome, cu potentialele contacte in zilele trecute cu persoane declarate pozitive. Apelam la test, izolare.

Oricare dintre simptomele prezentate, mai ales febra, tusea, respiratia scurtata, mialgiile (dureri de muschi) trebuie sa va faca sa va ganditi la Covid-19 si sa luati masurile de rigoare. Nu asteptati neaparat sa apara anosmia si ageuzia. Sunt cazuri multe in care ele nu apar”, a scris medicul Vasi Radulescu pe pagina sa de Facebook.

Citeste si articolul :   Ce simptome are boala care l-a rapus pe Chadwick Boseman, actorul de 43 de ani.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.