Cand pica sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavril 2020? Potrivit calendarului ortodox, pe data de 8 noiembrie sunt pomeniti Sf. Mihail si Gavril. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cunoscuti drept conducatorii cetelor de ingeri, pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte si calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.
In fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si al tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu sunt praznuiti doar Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.
Cine sunt Arhanghelii Mihail si Gavriil
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului.
Publicitate
In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.
De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste sau oranduieste singur grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.
In trecut, in Bucovina, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”.
Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.
Iata ce traditii trebuie respectate in aceasta zi sfanta
In calendarul popular soborul Sfintilor Mihail si Gavril se serbeaza trei zile, in 8, 9 si 10 noiembrie. Prima zi se numeste capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Se obisnuieste ca in ziua de Sfantul Mihail si Gavril, sau in ajunul sarbatorii de Sfantul Mihail si Gavril, sa se imparta pomana pentru sufletele mortilor, aceste ofrande numindu-se popular “Mosii de Arhangheli”.
Totodata, un vechi obicei spune ca de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei trecuti in nefiinta fara lumanare sau disparuti in imprejurari naprasnice.
Altfel, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se facea marea pomenire pentru toti mortii din familie.
Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfintii Mihail si Gavril, turta aretilor, aretii fiind numele berbecilor despartiti de oi. In aceasta zi aretii se impreuna din nou cu oile, iar turta din grau sau din porumb , gata coapta si rumenita, se arunca intre oi.
Superstitia spune ca daca, aceasta turta, va cadea cu fata in sus, oilor le va merge bine cand vor fata, daca insa va cadea cu fata in jos, se spune ca le va merge rau.
Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se serbeaza fiindca ei iau sufletele oamenilor cand mor.
Se spune ca cel care lucreaza in aceasta zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se va chinui in ceasul mortii pana la iesirea sufletului.
Ziua de 8 noiembrie este totodata “Vara Arhanghelilor”, care tine o zi. Pe langa aceasta, intre Arhangheli si Craciun trebuie sa mai fie intre doua si patru zile senine si calduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
Publicitate