Sanatate mintala si rezistenta psihologica in timpul pandemiei COVID-19

Pe masura ce pandemia coronavirusului (COVID-19) se raspandeste in intreaga lume, provoaca ingrijorare, frica si stres larg raspandite, toate acestea fiind reactii naturale si normale la situatia schimbatoare si incerta in care se afla toata lumea.

Problema cu care ne confruntam fiecare dintre noi este modul in care gestionam si reactionam la situatia stresanta care se desfasoara atat de rapid in vietile si comunitatile noastre. Aici ne putem baza pe remarcabilele puteri de a ne adapta si pe cooperare si pe asta trebuie sa incercam sa ne concentram pentru a raspunde cel mai eficient la această criza ca indivizi, membri ai familiei si ai comunitatii, prieteni si colegi.

Cu efectele perturbatoare ale COVID-19 – inclusiv distantarea sociala – care domina in prezent viata noastra de zi cu zi, este important sa ne verificam reciproc, sa apelam si sa vorbim prin apeluri video si sa fim atenti si sensibili la nevoile celor dragi. Anxietatea si temerile noastre ar trebui recunoscute si nu ignorate, ci mai bine intelese si abordate de catre indivizi, comunitati si guverne.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, 14 iulie 2020. Anuntul alarmant al autoritatilor

Care ar putea fi impactul crizei COVID-19 asupra sanatatii mintale a copiilor?

Publicitate

Acesta este intr-adevar un moment fara precedent pentru noi toti, in special pentru copiii care se confrunta cu o intrerupere enorma a vietii lor obijnuite. Este probabil ca copiii sa se confrunte cu ingrijorare, anxietate si frica, iar acest lucru poate include tipuri de frici care sunt foarte asemanatoare cu cele experimentate de adulti, cum ar fi frica de a muri, frica ca rudele lor o sa moara sau teama de ceea ce inseamna a primi tratament medical. Daca scolile s-au inchis ca parte a masurilor necesare, atunci copiii ar putea să nu mai aiba acel sentiment de structura si stimulare oferit de acel mediu si acum au mai putine sanse sa fie alaturi de prietenii lor si sa obitna acel sprijin social care este esential pentru bunastarea mentala.

Strategiile simple care pot aborda acest lucru pot include oferirea tinerilor dragostea si atentia de care au nevoie pentru a-si rezolva temerile si a fi sinceri cu copiii, explicand ceea ce se intampla intr-un mod pe care il pot intelege, chiar daca sunt tineri. Copiii sunt foarte perspicace si vor intelege. Parintii trebuie, de asemenea, sa fie sprijiniti in gestionarea propriilor lor factori de stres, astfel incat sa poata fi modele pentru copiii lor. Ajutarea copiilor sa gaseasca modalitati de a se exprima prin activitati creative si asigurarea structurii in timpul zilei – daca este posibil – prin stabilirea rutinelor, in special daca nu mai merg la scoala, poate fi benefic.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, avertizare de ultim moment: "Nici macar nu am vazut ce e mai rau din aceasta pandemie. " Ce ne asteapta de acum incolo

Care este impactul psihologic al acestei boli asupra persoanelor in varsta?

In ceea ce priveste persoanele in varsta si, de asemenea, cele cu conditii de sanatate care stau la baza, identificarea acestora ca fiind mai vulnerabile la COVID-19 si care li se spune ca sunt foarte vulnerabil, poate fi extrem de inspaimantatoare si poate provoca frica. Impactul psihologic al acestor persoane poate include anxietate si senzatie de stres sau furie. Impacturile sale pot fi deosebit de dificile pentru persoanele in varsta care ar putea experimenta un declin cognitiv sau dementa. Si unele persoane in varsta pot fi deja izolate social si se confrunta cu singuratate, ceea ce poate agrava sanatatea mintala.

Ca o nota pozitiva, exista multe lucruri pe care persoanele in varsta le pot initia singuri sau cu sprijinul unui ingrijitor, daca este necesar, pentru a-si proteja sanatatea mintala in acest moment. Acestea includ multe dintre strategiile pe care le sustinem in intreaga populatie, cum ar fi desfasurarea activitatii fizice, respectarea rutinelor sau crearea altora noi si angajarea in activitati care dau un sentiment de realizare. Mentinerea conexiunilor sociale este, de asemenea, importanta. Unii oameni in varsta pot cunoaste metodele digitale, iar altii ar putea avea nevoie de indrumari pentru a le folosi.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.