Europa se inchide din nou? Tot mai multe tari anunta ca intra in carantina pentru a doua oara

Europa se inchide din nou? Guvernul britanic se gandeste la revenirea la asa-numitul „lockdown”. Belgia a anuntat ca de duminica noaptea inchide complet.

„Excludem revenirea la carantina”, spuneau liderii europeni la finalul primaverii. In momentul de fata, raspandirea coronavirusului este scapata de sub control.

Raportat la numarul de locuitori, cele mai afectate sunt, acum, Cehia, Romania, Belgia si Polonia.

Astfel, vor fi introduse restrictii aspre in aceste tari, dar si in Germania, Spania, Olanda, Polonia, Slovacia, Croatia, Bulgaria si Slovenia.

Franta a intrat deja in carantina nationala. Deasemenea, se inchide si Belgia, pentru sase saptamani. Vor functiona doar magazinele esentiale si farmaciile, munca de acasa este obligatorie, iar inmormantarile sunt limitate la 15 persoane.

Elevii nu vor merge la cursuri, spre deosebire de Franta.

„Am optat pentru o carantina sporita cu un singur scop in minte: sa prevenim colapsul serviciilor medicale, pentru ca sunt deja sub o presiune uriasa. Aceste masuri sunt ultima noastra sansa”, a declarat Alexander De Croo, premierul Belgiei.

Citeste si articolul :   Modificare de ultima ora: Cand intram in starea de alerta. Anuntul lui Orban

Premierul Boris Johnson se gandeste sa impuna carantina pentru o luna, incepand de saptamana viitoare. Masura are rolul de a… salva Craciunul, potrivit presei londoneze.

Modelul la care se raporteaza guvernul Johnsnon arata ca numarul deceselor ar putea ajunge la 4.000 zilnic, fata de maximum 1.000, in varful primului val. Guvernul se teme ca in Ajunul Craciunului, spitalele n-ar mai putea prelua pacientii.

Potrivit presei britanice, vor ramane deschise doar magazinele esentiale si scolile.

In centrul Barcelonei, sute de oameni au protestat fata de restrictii. Demonstratia a degenerat dupa o ciocnire cu politia si incendierea unor pubele.

Nemultumirea a dat in clocot dupa ce autoritatile au interzis circulatia intre localitati, pentru weekendul prelungit de Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.

Autor