Carantina Totala in Franta. Anuntul facut de Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a facut anuntul. Franta intra in carantina totala. Presedintele Frantei a anuntat carantina totala, incepand de vineri. Afacerile non-esentiale vor fi inchise, dar scolile vor ramane deschise timp de patru saptamani. Oamenii vor avea voie sa iasa din casa pentru achizitionarea de bunuri esentiale, sa mearga la medic sau sa faca ora zilnica de miscare in aer liber.

„Virusul circula in Franta cu o viteza pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu au anticipat-o. Spre deosebire de primul val, toate regiunile se afla acum pe pragul de alerta. (…) Responsabilitatea mea este de a-i proteja pe toti francezii, in ciuda polemicilor, in ciuda dificultatii deciziilor care trebuie luate. Imi asum pe deplin”, a declarat Macron, mentionand ca al doilea val „va fi mai greu, mai letal decat primul”.

Macron a mentionat ca alte tari europene, precum Spania, Irlanda si Olanda, au luat masuri „mai dure si mai devreme decat ale noastre”.

„Scolile vor ramane deschise, munca va putea continua, centrele pentru varstnici vor putea fi vizitate. La fel ca in primavara, veti putea iesi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenta unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer in apropiere de casa. Revenim la declaratiile pentru parasirea domiciliului. Barurile si restaurantele raman inchise”, a mai spus el.

„Nu cred in opozitia dintre sanatate si economie pe care vor sa o instaureze unele persoane”, a mai spus presedintele Frantei.

Citeste si articolul :   Ministrul Muncii, anunt important. Cu cat vor creste pensiile in 2022 si ce se intampla cu alocatiile

Situatia epidemica va fi evaluata la fiecare doua saptamani: „Daca peste doua saptamani vom avea situatia sub control, vom putea reevalua lucrurile si speram sa redeschidem anumite magazine, mai ales in aceasta perioada atat de importanta, inaintea sarbatorilor de Craciun”.

Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri impreuna cu landurile instituirea unor noi restrictii antiepidemice, care includ inchiderea barurilor si restaurantelor si sistarea activitatilor culturale si sportive in spatii inchise, pentru a incerca sa opreasca cresterea continua a cazurilor de COVID-19, potrivit agentiilor Reuters, DPA si EFE, preluate de Agerpres.

„Numarul noilor infectari s-a dublat intr-o saptamana. Trebuie sa actionam acum”, a spus sefa guvernului de la Berlin, avertizand ca situatia este „foarte serioasa” si ca Germania se confrunta cu o transmitere comunitara a virusului, in cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputandu-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.

„Sistemul nostru sanitar astazi inca poate face fata acestei provocari, dar in ritmul actual al infectarilor va ajunge la limitele capacitatilor sale in cateva saptamani”, a mai atentionat Merkel.

Citeste si articolul :   Protest in Timisoara fata de carantinarea orasului. Oamenii au dat foc mastilor!

Restrictii in luna noiembrie

Noile restrictii, aplicabile din 2 noiembrie, prevad de asemenea limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din doua gospodarii diferite.

Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, salile de fitness si bazinele de inot vor fi inchise, iar concertele anulate.

De asemenea, populatia este indemnata sa evite calatoriile neesentiale. Innoptarile in hoteluri vor fi permise doar pentru calatoriile in scop profesional necesare, calatoriile in scop turistic fiind interzise.

Obiectivul acestor masuri severe – nu insa la fel de restrictive ca in primavara, cand au fost inchise magazinele neesentiale si scolile – este, potrivit lui Merkel, sa limiteze cat mai mult efectele economice si sa permita mentinerea scolilor si gradinitelor deschise.

Cancelarul a anuntat de asemenea un nou program de ajutor de urgenta, in valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restrictiile antiepidemice.

In ultimele 24 de ore Germania a inregistrat 14.964 de noi cazuri de COVID-19 si 85 de decese, mentinand in continuare rata infectarilor si a deceselor sub cea a multora dintre tarile vecine.

Autor