Institutul National de Sanatate Publica a confirmat primul caz de gripa cu virus gripal tip A din aceasta toamna.

INSP a confirmat primul caz de gripa în Romania. Potrivit Institutului National de Sanatate Publica si numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut fata de saptamana precedenta.

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute, gripa clinica, infectii acute de cai respiratorii superioare (IIACRS) si pneumonii, inregistrate la nivel national saptamana trecuta a fost de 51.730, cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara.

”Saptamana 19 – 25 octombrie (S43/2020) – la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (92.414) si cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (47.636)”, se precizeaza in comunicatul transmis de Institutul National de Sanatate Publica, potrivit Agerpres.

Totodata, a fost inregistrat un caz confirmat de gripa cu virus gripal tip A, subtip H1, avertizeaza INSP.

Aproape 350.000 de persoane din grupele de risc s-au vaccinat antigripal

Publicitate

In saptamana 19 – 25 octombrie au fost raportate la nivel national 12 cazuri de gripa clinica, comparativ cu 21 cazuri inregistrate in S43/2019. Pana la data de 25 octombrie au fost vaccinate antigripal 323.098 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Ce este gripa

Gripa este o boala respiratorie contagioasa cauzata de virusurile gripale care infecteaza nasul, gatul si uneori plamanii. Poate provoca boli usoare pana la severe si uneori poate duce la moarte. Cel mai bun mod de prevenire a gripei este prin administrarea unui vaccin antigripal in fiecare an.

Simptome gripale

Gripa poate provoca boli usoare pana la severe si uneori poate duce la deces. Gripa este diferita de raceala. De obicei, gripa apare brusc. Persoanele cu gripa simt adesea unele sau toate aceste simptome:

febra * sau senzatie de febra / frisoanetuse
Durere de gat
nas infundat

Citeste si articolul :   Cine este Ioana Mihaila, noul ministru al Sanatatii

dureri musculare sau corporale
dureri de cap
oboseala unele persoane pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti.

Este important sa retineti ca nu toti cei cu gripa vor avea febra.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.