Cum se poate falsifica faina

Faina se obtine in urma procesului de macinare a cerealelor.Faina de grau, faina de secare, faina de porumb, faina de orz, faina de ovaz, orez, mei sunt cateva dintre sortimentele de fainuri care se pot obtine.

In general faina contine : apa (12-14%), amidon (69-75%), substante proteice (10-12%) ,lipide (0,6-2%), cenusa (0,5-2,5%), pigmenti, vitamine, enzime.

Tipuri de faina de grau:

-tip 480-faina alba superioara, tip trei nule (000) folosita in patiserie.

Publicitate

-tip 550-faina alba tip doua nule (00) folosita in patiserie si panificatie.

-tip 700-faina alba folosita in panificatie.

-tip 780-800-fina semialba

-tip 1300-1350-faina neagra.

In prezent , faina utilizata la prepararea painii si a produselor de patiserie poate fi riscanta pentru sanatate daca nu este integrala. Falsificarea fainii se poate realiza prin amestec cu: faina altor cereale sau seminte straine (orez, malai, fasole), faina de grau comun in faina de grau dur, amidon din cartofi sau din porumb, ameliatori, emulgatori si agenti de oxidare interzisi sau peste doza permisa, agenti folositi pentru cresterea duratei de valabilitate si pentru accelerarea maturarii sau pentru inalbirea fainii

Citeste si articolul :   14 simptome ale glicemiei crescute si ce alimente o reduc

Falsificarea fainii se realizeaza prin combinarea cu:

-faina altor cereale sau a unor seminte straine( faina de orez, porumb, mazare ,fasole uscata)

-faina obtinuta din grau comun in faina obtinuta din grau arnaut.

-componente de origine vegetala precum:amidonul de porumb, amidonul de cartofi

-substante straine interzise sau acceptate numai in anumite doze ,folosite in diferite scopuri, de exemplu pentru:aceelerarea maturarii sau inalbirii fainii(clor,dioxidul de clor, peroxid de acetona, azocarbamida, alaun, persulfati) ,ameliorarea calitatii painii (enzime exogene, agenti de oxidare, emulgtori), cresterea conservabilitatii (acidul propionic ,acidul scorbic).

-faina obtinuta din diferite soiuri de grau modificate genetic care nu genereaza intoleranta la gluten , sau din alte soiuri de grau salbatic, care nu-i afecteaza pe cei suferinzi de boala celiaca.

Care sunt propritatile fainii de care trebuie sa tinem cont atunci cand o cumparam?

Faina alba.

Are culoare alb-galbuie cu nuante slab cenusie si fine particule de tarate.Mirosul este specific fainii, placut, fara miros de mucegai , de incins sau alte mirosuri straine.

Citeste si articolul :   7 alimente care te ajuta atunci cand ai ficatul si pancreasul inflamat

Gustul este putin dulceag, nici amar , nici acru.

Faina neagra

Culoarea este cenusiu deschis,cu nuante alb –galbuie,continand particule de tarate.Mirosul este speficic, fara alte mirosuri straine.

Publicitate

Autor