Adevaratul Dracula – Vlad Tepes

Putine nume au aruncat mai multa teroare in inima omului decat Dracula. Legendarul vampir, creat de autorul Bram Stoker in romanul sau cu acelasi nume din 1897, a inspirat nenumarate filme de groaza, emisiuni de televiziune si alte povesti cu vampiri sangerosi.

Desi Dracula este o creatie pur fictiva, Stoker si-a numit personajul infam dupa numele unei persoane reale care s-a intamplat sa aiba gust pentru sange: Vlad al III-lea, printul Tarii Romanesti sau – asa cum este mai bine cunoscut – Vlad Tepes. Porecla morbida este o dovada a modului preferat al printului valah de a scapa de dusmani.

Dar, in afara de acelasi nume, cei doi nu au prea multe in comun, potrivit istoricilor care au studiat legatura dintre contele Dracula a lui Stoker si Vlad al III-lea.

Adevaratul Dracula

Publicitate

Dupa cele mai multe relatari, Vlad al III-lea s-a nascut in 1431 in ceea ce este acum Transilvania.

Articolul continuă după reclame

Dracula lui Stoker este legat de Transilvania, dar adevaratul, Dracula – Vlad al III-lea – nu a detinut nimic in Transilvania. Castelul Bran, o atractie turistica moderna din Transilvania, care este adesea denumit castelul lui Dracula, nu a fost niciodata resedinta printului valah.

Citeste si articolul :   Din rau in mai rau: Margherita de la Clejani, urcata pe cruce

Pentru a-si consolida puterea ca voievod, Vlad a trebuit sa inabuse necontenitele conflicte care au avut loc intre boierii Tarii Romanesti. Potrivit legendelor care au circulat dupa moartea sa, Vlad a invitat sute dintre acesti boieri la un banchet si – stiind ca ii vor contesta autoritatea – a ordonat ca oaspetii sa fie injunghiati, iar trupurile lor inca in viata au fost trase in tepi.

Un grup de trimisi otomani ar fi avut audienta la Vlad, dar au refuzat sa-si dea jos turbanele, citand un obicei religios. Laudandu-i pentru devotiunea lor religioasa, Vlad s-a asigurat ca turbanele lor vor ramane pentru totdeauna pe capul lor, a dat ordin ca turbanele sa fie fixate in cuie de craniul lor.

Vlad Tepes a murit in 1476, in timp ce marsaluiau spre o batalie cu otomanii, Vlad si o mica avangarda de soldati au fost ambuscati, iar Vlad a fost ucis.

Totusi, un lucru este sigur: spre deosebire de contele Dracula al lui Stoker, Vlad III a murit cu siguranta. Doar povestile ingrozitoare ale anilor sai de conducator al Tarii Romanesti raman sa bantuie lumea moderna.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.