Orban, mesaj de Ziua Armatei: Romania, privita ca un veritabil pilon de stabilitate in regiune

Premierul Ludovic Orban sustine ca Romania este privita ca un veritabil pilon de stabilitate si securitate in regiune si joaca un rol important in apararea colectiva aliata. El le-a multumit militarilor romani pentru activitate si profesionalism, intr-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Armatei Romane.

„Se implinesc astazi 76 de ani de cand armata romana a eliberat si ultima localitate romaneasca de sub ocupatie straina, orasul Carei, moment care a marcat eliberarea integrala a teritoriului national. Cu gandul la jertfa zecilor de mii de militari morti, raniti sau dati disparuti in ampla ofensiva desfasurata atunci, le suntem datori si recunoscatori, lor si tuturor eroilor cazuti la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generatiile de astazi sa se bucure de o Romanie stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Apreciem in egala masura activitatea si profesionismul militarilor care astazi intaresc capacitatea defensiva a tarii, la standarde euro-atlantice, si activeaza in teatrele de operatiuni internationale sau misiuni desfasurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevarati profesionisti, oameni devotati tarii si hainei militare, care prin modul in care inteleg sa-si faca datoria intaresc credibilitatea Romaniei in plan extern”, se arata in mesajul transmis de premier.

Citeste si articolul :   Apelul de ultima ora al presedintelui Iohannis: “Protejati-va pe voi si pe cei dragi, pastrati distanta. Fiti responsabili!”

Acesta sustine ca Romania a devenit primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot.

„Astazi, tara noastra este privita ca un veritabil pilon de stabilitate si securitate in regiune si joaca un rol important in apararea colectiva aliata, nu doar prin pozitia geografica strategica, ci si prin indeplinirea obiectivelor pe care si le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comanda si control a NATO din zona Marii Negre. Faptul ca Romania a devenit de curand primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnata cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apararii, modernizarea sectorului apararii si securitatea in regiunea Marii Negre, exercitiile la care au participat militarii romani sau pe care le-a gazduit tara noasta pentru imbunatatirea interoperabilitatii si capacitatii de aparare pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice sunt exemple concrete in acest sens”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a mai spus ca Guvernul este alaturi de militari, pentru asigurarea logisticii, alaturi de cei raniti in teatrele de operatii, dar si alaturi de familiile celor care si-au pierdut viata de-a lungul anilor in diverse misiuni de mentinere a pacii in lume, alaturi „de putinii veterani de razboi cu care mai avem onoarea sa fim contemporani, de militarii-veterani din teatrele de operatii si de toti cei pentru care cariera militara nu reprezinta doar o aspiratie personala, ci un mod de a pune umarul la apararea si la prestigiul Romaniei”.

Autor