Ministrul agriculturii din Italia cere Romaniei sa ii lase urgent pe muncitori inapoi la munca

Dupa Germania, si Italia cauta un acord cu tarile din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri sa poata ajunge la munca. Ministerul Agriculturii din Italia cauta un acord cu Romania pentru redeschiderea fluxului de sezonieri.

Potrivit Il Sole24ore, ministrul italian Teresa Bellanova se va intalni luni cu ambasadorul Romaniei in Italia, George Gabriel Bologan. Un sfert din sezonierii din Italia sunt romani.

Dupa ce Comisia Europeana a dat unda verde deplasarilor libere in UE pentru muncitorii din agricultura si pentru cei din sistemul sanitar, Italia cauta o cale pentru a raspunde si la criza din agricultura.

“Suntem in contact cu diverse tari, luni ma voi intalni cu ambasadorul roman in Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie sa gasim solutii de la o tara la alta si lucram pe acest front”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de sedere pana pe 15 iunie. Dar nu este suficient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultura, pentru ca la apel lipsesc cei din Uniunea Europeana: numai din Romania, anual, vin in Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total. Intoarcerea lor este urgenta, spun italienii, potrivit digi24.ro

Citeste si articolul :   Profetia unui celebru medic din Romania: "In urmatoarele 3-5 saptamani..."

“Trebuie sa gasim acorduri cu tarile din estul Europei, pentru a putea permite intoarcerea sezonierilor in agricultura din Italia. Cu aceste tari trebuie sa cautam si un plan pentru a garanta siguranta si sanatatea muncitorilor, astfel ca atunci cand vor ajunge in tarile lor de origine sa nu fie bagati in carantina”, a precizat si Ettore Prandini, presedintele Coldiretti, cea mai mare asociatie de reprezentanta si asistenta din agricultura italiana.

Autor