Dezvaluirile Andreei Esca au generat un val de ura. Ce spune un renumit psihiatru

Marturia Andreii Esca a generat o multime de comentarii pline de ura. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne explica  mecanismele psihice care ii determina pe oameni sa aiba astfel de reactii.

“Omul isi construieste un sentiment dintr-acesta, o razmerita – interna, initial – cauta confirmari imprejurul lui, alti oameni care sa fie la fel de frustrati ca si el si la un moment dat, in lipsa unei valve autentice – pentru ca na, ce-o sa faci, o sa gasesti primul virus si-o sa te iei cu el la bataie? – iti gasesti un paratrasnet emotional. Si figurile publice sunt paratrasnete emotionale.

Ni se pare ca ele ar trebui cumva sa continue sa ramana acolo unde le-am pus, pe un norisor, intr-un turnulet de fildes, intr-o forma de tipla imaculata. Si cand vedem ca devin oameni, acela e momentul in care incepem sa-i uram. Pai, cum adica, indraznesti, tu, sa fii om, sa ai si tu familie, sa ai si tu lacrimi, sa ai si tu durerile tale?! Pai, tu nu ai voie! Tu trebuie sa fii cel care imi spune o poveste in fiecare seara, care imi aduce meteo etc.”, a spus medicul.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu a rabufnit dupa ce regizorul Cristi Puiu a refuzat sa poarte masca: "Merita sa-ti dai duhul pentru triumful idiotilor, cinicilor si oportunistilor."

Oamenii s-au saturat sa se ascunda

Publicitate

“Mai e o chestiune care se intampla in perioada asta si incepe sa se coaguleze: oamenii s-au saturat sa se ascunda, pentru ca incep sa identifice statul in casa, pastratul distantei, purtatul mastii ca o forma de lasitate si ii doare foarte tare pe oameni sa se retraga in fata bolii.

Vad cum, rand pe rand, mai multe capete, mai mult sau mai putin luminate, ies si promit o victorie care n-o sa vina, de fapt, niciodata si atunci oamenii, ca intr-o cursa diabolica, isi spun in cele din urma: am de ales daca mor in casa sau daca mor pe strada sau am de ales daca mor in concediu sau mor la biserica. Oamenii spun: prefer sa mor alegand. Oamenii, cand le-ai luat abilitatea de a alege, la modul cel mai simplist cu putinta, vor reactiona cu vehementa sau cu ura sau inclusiv la modul primitiv.”, a explicat Gabriel Diaconu.

Faceau parte din pitorescul Romaniei

“Sa stiti ca oamenii care nu poarta masca sau oamenii care nu respecta regulile nu sunt niste monstri, nu sunt niste demoni si nu sunt, unii dintre ei, niste decervelati care abia asteapta sa omoare in stanga si-n dreapta. Sunt pur si simplu sarmani, ignoranti, analfabeti. Culmea stiti care e? Ca oamenii astia au trait si inainte in Romania si nu alerga nimeni cu parul pe strada dupa ei, faceau parte din pitorescul Romaniei.

Citeste si articolul :   Gigi Becali il ataca dur la liderul AUR: "Nenea Simion, esti prea mic"

Cred ca daca ar fi sa avem un pic de curaj, ar merita sa schimbam un pic octava in care ne adresam acestor oameni, pentru ca multi dintre ei vor sa faca un bine semenilor lor si nu stiu foarte clar, pentru ca o parte din ei protesteaza fata de faptul ca exista o rasa mecanica centralizata, guvernamentala, care le spune ce sa faca.”

“Regresia asta copilaroasa face ca oamenii in fapt si in drept sa caute alte mijloace de a face un pustiu de bine semenilor. Si stiti ce se intampla, de fapt si de drept? Ajung sa redisemineze tot felul de povesti din acestea fantasmagorice – de fapt, stai linistit, ca virusul nu exista – pentru ca ei isi imagineaza ca sunt bine. Sau: de fapt, stai linistit, ca toata povestea asta a fost o facatura gandita sa fie un produs de marketing – din nou, cauta sa faca un bine.

Si luandu-i asa, la o conversatie, le observi deznadejdea, deznadejdea lor care spune: de fapt, nu stiu cu ce ma lupt, de fapt, mintea mea nu este echipata, m-am saturat, nu stiu ce este acela un virus, nu stiu cum omoara, moarte, moarte peste tot… si eu? Cu mine cum ramane?”, mai spus medicul.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.