Marea Britanie anunta ca reia negocerile cu UE pe tema relatiilor post-Brexit

Marea Britanie si Uniunea Europeana vor relua saptamana aceasta negocierile pe tema relatiilor post-Brexit, care erau suspendate de vinerea trecuta, anunta Guvernul de la Londra, potrivit postului Sky News.

Downing Street a luat decizia dupa discursul din Parlamentul European al negociatorului UE pe tema Brexit, Michel Barnier, care a pledat pentru “compromisuri din partea ambelor parti” pentru ajungerea la un acord. “Usile noastre vor ramane deschise permanent pana in ultimul moment”, a spus Michel Barnier.

“Dupa cum a afirmat clar domnul Barnier, orice viitor acord va fi facut prin respectarea autonomiei decizionale a Uniunii Europene si a suveranitatii britanice”, a reactionat Guvernul de la Londra.

“Lordul David Frost a discutat astazi implicatiile afirmatiilor si actuala situatie cu domnul Barnier. Pe baza acestei conversatii, suntem pregatiti sa primim la Londra echipa UE, pentru reluarea negocierilor saptamana aceasta”, a subliniat un reprezentant al Downing Street.

Publicitate

Uniunea Europeana transmisese, luni dupa-amiaza, Guvernului Boris Johnson ca mentine disponibilitatea continuarii negocierilor pe tema relatiilor post-Brexit, aflate in impas.

Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, i-a cerut duminica premierului Boris Johnson sa inceteze “jocurile” si “spectacolul” in negocierile cu Uniunea Europeana, avertizand ca liderul de la Londra va fi nevoit sa le ofere explicatii cetatenilor britanici. Peste 70 de asociatii britanice din domeniul mediului de afaceri, reprezentand peste sapte milioane de angajati, au cerut Guvernului Boris Johnson sa revina la masa negocierilor cu Uniunea Europeana pentru obtinerea unui acord post-Brexit. Vineri, premierul Boris Johnson, care nu accepta prelungirea tranzitiei si nici concesii pentru a mentine standardele comunitare, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa inceapa pregatirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeana dupa expirarea tranzitiei post-Brexit. Insa liderul britanic a parut sa utilizeze aceasta abordare ca tactica de negocieri, precizand ca nu se retrage din discutii: “Le transmit sa vina ei aici, sa vina la noi, daca va exista o schimbare fundamentala de abordare”.

Citeste si articolul :   Peste 12.000 de noi cazuri de Covid si 148 de decese, in ultimele 24 de ore

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson in negocierile cu Uniunea Europeana, considerand ca expirarea tranzitiei post-Brexit fara acord este “iresponsabila” si reiterand obiectivul desprinderii Scotiei de Marea Britanie.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, ca negocierile cu Marea Britanie stagneaza din multe puncte de vedere, reamintind ca Brexitul este “alegerea suverana a poporului britanic”.

Uniunea Europeana a avertizat Marea Britanie, intr-o declaratie adoptata la summitul de la Bruxelles, ca progresele in negocierile privind relatiile post-Brexit sunt insuficiente, indemnand statele membre sa se pregateasca inclusiv pentru scenariul incheierii tranzitiei fara niciun acord. Charles Michel, presedintele Consiliului European, a transmis ca Uniunea Europeana vrea un acord privind relatiile post-Brexit cu Marea Britanie, “dar nu cu orice pret”. David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat “dezamagit” de concluziile summitului Uniunii Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Citeste si articolul :   Medicul Adrian Wiener: "Hienele politice au decredibilizat permanent orice masura"

Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale. Tratatul confera un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita aparitia controalelor la frontiera si a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare. Insa Guvernul Boris Johnson contesta mentinerea reglementarilor UE in provincia britanica Irlanda de Nord.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.