Bucurestiul a intrat in scenariul rosu dupa ce a fost depasit pragul de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.
Comunicatul Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta
1. Masca de protectie este obligatoriu a fi purtata atat in spatiile inchise cat si in spatiile deschise
2. Unitatile de invatamant isi vor desfasura activitatea in mediul on-line, in scenariul prevazut de ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii respectiv in Scenariul Rosu.
Publicitate
3. Toate activitatile desfasurate in interior, in restaurante, cafenele, cinematografe, sali de spectacole, sali de jocuri de noroc sunt interzise.
Aceste masuri sunt valabile pentru urmatoarele 14 zile, incepand cu data de 20 octombrie.
Activitatea desfasurata in crese, after-school-uri este permisa in continuare conform Ordinului comun al Ministrului Educatiei si Cercetarii, al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale. Desfaturarea activitatilor in invatamantul superior va fi reglementata de senatul fiecarei universitati, acestea avand autonomie universitara.
In Bucuresti, masca de protectie devine obligatorie, inclusiv in spatiile deschise. In cazul in care nu o purtati, amenzile sunt destul de semnificative. Incepand cu ziua de marti, copiii nu mai merg fizic la scoala sau gradinita, restaurantele si cafenelele se inchid, in interior, la fel, teatrele si cinematografele. Masurile au fost luate de Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta.
„A fost interzisa activitatea in interiorul restaurantelor, pastrata pe terase, in exterior, iar pentru cei din interiorul pensiunilor, hotelurilor, doar pentru clientii cazati in aceste unitati”, a declarat Mariana Stancu Tipisca, purtator de cuvant Prefectura.
Teatrele si cinematografele isi suspenda si ele activitatea. Evenimentele private – inclusiv nuntile si botezurile – sunt interzise. Salile de jocuri de noroc, mai putin loteria, raman inchise.
Vor ramane deschise salile de sport, saloanele de infrumusetare si centrele comerciale.
Masurile se vor aplica pe o perioada de 14 zile. Cei nu le respecta, risca o amenda cuprinsa intre 500 si 2.500 de lei. Daca in urmatoarele 14 zile, rata de incidenta a imbolnavirilor scade sub 3, restrictiile vor fi reevaluate.
„Pentru a stopa epidemia este nevoie de un efort national. Autoritatile au obligatia de a-I respecta si trata ca atare. Asta inseamna comunicarea clara si informarea din timp si predictibilitate atunci cand sunt necesare restrictii”, a declarat Klaus Iohannis.