China respinge acuzatiile privind arestari arbitrare,acuza SUA de actiuni politice contra chinezilor

Administratia de la Beijing a negat, ca ar intentiona sa aresteze in mod arbitrar cetateni straini aflati pe teritoriul Chinei, insa a acuzat Statele Unite de actiuni politice impotriva cercetatorilor chinezi care participa la proiecte academice ale universitatilor americane.

“Acuzatia SUA ca strainii aflati in China sunt vizati de amenintarea arestarii arbitrare reprezinta o victimizare si o confuzie intre alb si negru”, a declarat Zhao Lijian, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

China garanteaza siguranta si protejeaza drepturile legitime ale strainilor, a subliniat oficialul de la Beijing, acuzand Statele Unite, conform agentiei Reuters, de “actiuni de reprimare politica” asupra cercetatorilor chinezi care participa la proiecte academice ale universitatilor americane.

Conform publicatiei The Wall Street Journal, oficiali guvernamentali de la Beijing au avertizat Washingtonul ca ar putea incepe arestarea cetatenilor americani din China ca reactie la actiunile judiciare initiate de autoritatile din SUA impotriva chinezilor care au statut militar activ. China ar fi inceput sa transmita avertismentele dupa ce Statele Unite au arestat o serie de oameni de stiinta chinezi care participa la proiecte de cercetare in universitati americane, acuzandu-i ca le-au ascuns autoritatilor din domeniul migratiei ca au statut activ in Armata Populara de Eliberare din China.

Publicitate

Publicatia The Wall Street Journal a relatat recent ca autoritatile americane suspecteaza ca diplomati chinezi au legaturi cu cercetatorii aflati pe teritoriul SUA care au statut militar activ. Suspiciunile au fost una dintre cauzele care au condus la decizia Departamentului de Stat din iulie de inchidere a Consulatului chinez din orasul Houston si de expulzare a unor cercetatori care au legaturi cu structuri militare chineze.

Ocazional, autoritatile chineze au arestat cetateni straini in situatii considerate ca fiind lipsite de fundament sau ca riposte diplomatice, o tactica pe care cercurile politice de la Washington o considera a fi “diplomatia ostaticilor”. China a blocat plecarea unor cetateni americani si a arestat si condamnat persoane din Canada, Australia si Suedia pe baza unor acuzatii considerate false.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat din SUA a refuzat sa comenteze direct avertismentele Chinei, dar a transmis: “Ii avertizam pe cetatenii americani ca litigiile de afaceri, deciziile judiciare privind plata unor despagubiri sau investigatiile guvernamentale in cazuri penale ori civile risca sa conduca la blocarea plecarii din China pana la solutionarea problemelor”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.