Cand incepe Postul Craciunului in 2020. Zilele cu dezlegare la peste

Cand incepe Postul Craciunului in 2020. Postul Craciunului, in acest an, potrivit calendarului ortodox, incepe in data de 15 noiembrie si se va incheia in data de 24 decembrie.  Lasatul secului este pe 14 noiembrie, in seara Sfantului Filip, dar daca aceasta zi pica in ziua de miercuri sau vineri, postul incepe din seara zilei de 14. In timpul postului nu se fac nici nunti, nici botezuri.

Prin durata celor de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.

Astfel, crestinii tinand Postul Craciunul de 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

In Postul Craciunului, credinciosii trebui sa consume mancaruri de post, astfel ei trebuie sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin, iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci se face dezlegarea si la peste.

Cand incepe Postul Craciunului in 2020.

Dezlegare la peste se da si pe 21 noiembrie, cand se praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, indiferent de ziua cand cade aceasta mare sarbatoare.

Citeste si articolul :   Starea de urgenta, prelungita marti printr-o noua ordonanta militara

In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. de asemenea, sambetele si duminicile, pana pe data de 20 decembrie, inclusiv, este dezlegare la untdelemn, peste si vin.

In perioada 20-24 decembrie se tine post aspru, iar in ziua de Ajun se tine post negru, adica se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrigi, turte din faina si fructe uscate (poame).

Interzisa in Postul Craciunului: betia

Sfantul Apostol Pavel spune: „Betia este mama desfranarii, din care se nasc toate urgiile. Si cel care este dat bauturii fara masura si cel care este desfranat isi spun ca sunt liberi, dar ei sunt robii patimii”. Sfantul Ioan Gura de Aur, la randul sau, adauga: „Betia este o indracire de buna voie. Chiar daca Domnul a prefacut la nunta apa in vin, totusi n-a ingaduit betia. Trebuie sa va feriti de betie ca de cucuta, caci amandoua duc la moarte”.

Autor