Un vortex polar va lovi Romania. Cum va fi vremea in saptamana viitoare

Vortexul polar loveste Europa in acest weekend. Potrivit meteorologilor, pana la jumatatea saptamanii viitoare, temperaturile vor scadea foarte mult. Si in Romania va fi afectata de acest vortext polar.

Bogdan Antonescu, expert in fenomene meteo extreme, a mentionat pentru Digi24 ca vortexul polar este o circulatie intensa a vantului si care „se extinde undeva intre 10 si 5o kilometri in atmosfera”.

„In aceasta circulatie, vantul poate sa ajunga si pana la 250 km/h”, a spus el.

De asemenea, specialistul a mai precizat ca temperaturile vor fi sub media climatologica normala pentru aceaasta perioada.

Publicitate

Un vortex polar va lovi Romania.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar in timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica si atunci blocheaza aerul acesta rece, care ramane in regiunea arctica. In schimb, cand vortexul este mai slab, cum o sa fie cazul – probabil – in urmatoarele saptamani, atunci apar un fel de ondulatii sau se poate rupe in mai multe nuclee.

Daca apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai usor spre centrul Europei. Modelul de prognoza arata ca acesta va fi cazul in urmatoarele saptamani, deci Europa centrala si de vest in special. Vom avea temperaturi mai mici decat media climatologica”, a mai spus Bogdan Antonescu.

Citeste si articolul :   Cand vine iarna in Romania. Avertismentul meteorologilor

Cum va afecta Romania

Antonescu a mai spus ca si Romania va fi afectata de vortexul polar, insa mai putin spre deosebire de alte regiuni de pe continent.

„Ne va afecta si pe noi intr-o mai mica masura, in comparatie cu celelalte regiuni ale Europei”, a precizat expertul.

„Vortexul polar nu este o descoperire recenta, stim despre existenta lui de foarte multi ani si cercetarile asupra acestui fenomen ne ajuta in prognoza pe lunga durata, pentru o saptamana sau doua in avans. N-as putea sa spun ca exista o intensificare a lui sau ca apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare ca intr-un climat mai cald vom avea manifestari diferite fata de cele din prezent”, a mentionat specialistul.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.