10 greseli pe care le faci in bucatarie atunci cand pregatesti mancarea

Uneori se strecoara greseli la pregatirea unor feluri de mancare precum: friptura frageda, salata crocanta sau prepararea delicioaselor paste, care au un efect semnificativ asupra calitatii felului de mancare servit la final.

Bucatarii pasionati pot pregati, de asemenea, feluri de mancare gustoase care vor incanta papilele gustative ale oaspetilor, dar cu unele dintre ele poate sa mearga rau, inca dinaintea de a incepe pregatirea felului de mancare.

1.Prajirea sau prepararea gratarului utilizand carne rece. In nici un caz carnea nu trebuie sa vina direct din frigider in tigaie. Pentru ca atunci se poate intampla ca exteriorul sa fie crocant, dar interiorul sa fie  crud- nefacut. Este mult mai bine sa lasi la temperatura camerei carnea cu cel putin 20-30 minute inainte de a o gati. La fel se procedeaza si cu pestele proaspat.

2.Tigaia nu este suficient de fierbinte/incalzita

Tigaia trebuie sa fie suficient de fierbinte inainte de a pune carnea in ea. In caz contrar, carnea pe care urmeaza sa o gatesti va absorbi foarte mult ulei si la sfarsit vei avea o friptura tare fara gust. De exemplu daca pregatesti snitele, aici exista riscul ca amestecul de ou/pesmet sa se desprinda de pe carne.

3.Intoarci friptura prea devreme

Citeste si articolul :   Bicarbonatul de sodiu, ingredientul perfect pentru curatenia de primavara

Multi pasionati ai bucatarie se tem ca se va arde carnea si astfel tind sa o intoarca inainte sa fie gata. Exista riscul ca atunci cand este prea devreme intoarsa sa se lipeasca de oala in care o pregatesti si sa se rupa mici devine rapid uscata in interior.

4.Consumi carnea imediat dupa ce ai gatit-o

Chiar daca ti-e foame, merita sa astepți un moment deoarece carnea are nevoie de timp pentru a se odihni dupa prajire. Sucul de carne se distribuie uniform. Cel mai bine este sa o infasori in folie de aluminiu timp de cinci minute, astfel incat sa nu se raceasca.

5.Adaugi dressing la salata prea devreme

Cu salata verde, se aplica următoarele: sarea trebuie sa ajunga intotdeauna la frunze cat mai tarziu posibil, astfel salata va deveni o “mocirla”. Cel mai bine este sa torni  sosul peste salata chiar inainte de servire. De asemenea, este important sa usuci bine frunzele sensibile dupa spalare, astfel incat sa nu se ofileasca. Un uscator pentru salata este ideal.

6.Folosesti cartofi de prajit pentru piure de cartofi

Piureul de casa este incredibil de gustos. Pentru ca acesta sa iti reuseasca, ar trebui sa  folosesti cartofi cu un continu ridicat de amidon, cartofi speciali de piure. In plus, cartofii trebuie intotdeauna pasati si niciodata mixati cu mixerul sau si mai grav la blender. Atunci cand utilizezi mixerul sau blenderul amidonul pe care cartofii il contin se dizolva si astfel vei avea un piure precum o pasta lipicioasa care se intinde.

Citeste si articolul :   Truc mic – efect mare, curatarea plitelor ceramice cu un remediu casnic igenios si incredibil de eficient

7.Se prajeste usturoiul pana se arde sau capata o culoare maro

Usturoiul poate sa dea o nota aparte mancarurilor. Bucatarii profesionisti avertizeaza insa ca arderea usturoiul poate sa treaca de la o nota placuta a mancarii intr-una mai putin placuta cu un gust total neplacut spre amarui. Cel mai bine este sa il lasi sa aiba culoarea galben-auriu. De asemenea presele de usturoi nu sunt prea agreate de catre profesionisti deoarece prin zdobirea usturoiului mancarea ta va capata un gust mult prea profund de usturoi si nu vei mai simti si celalalte ingrediente. Cel mai bine usturoiul se foloseste la mancare taiat in felii mici si subtiri.

8.Adaugatul uleiului in apa pentru fierbere a pastelor

Acest subiect continua sa provoace discutii. Este adevarat faptul ca daca adaugi ulei in apa in care urmeaza sa fierbi pastele, acestea nu se vor mai lipi, dar, mare dezavantaj este acela ca sosul in care urmezi sa le pui nu se va mai lipi, nu va mai face “priza” cu pastele iar gustul va fi unul diferit.

Citeste si articolul :   6 reguli dietetice pentru protejarea impotriva cancerului

9.Prea putin sos in lasagna

Multi oameni cunosc problema: marginile se intuneca, branza/cascavalul este crocant, dar foile pentru paste sunt inca ferme. Ce sa faci? Este important ca la lasagna sa nu te “zgarcesti” cu sosul. Acest lucru nu numai ca asigura gustul, dar asigura si faptul ca foile de paste devin moi.

10.Gatesti pestele prea mult timp

Pestele se gateste foarte repede. Daca ramane in tigaie prea mult timp, va deveni uscat si de multe ori se dezintegreaza. Pentru a gati corect pestele: incalzeste uleiul suficient, usuca bine peste si apoi condimenteaza-l. Apoi adauga-l in tigaie si gateste-l  timp de aproximativ trei minute pe fiecare parte. Pentru o bucata groasa de peste, se gateste pana la 5 minute pe fiecare parte.

Autor