Medic roman: “Zilele acestea se naste inceputul sfasierii”

Medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, a vorbit despre modul in care, dupa sase luni de pandemie, oamenii au ajuns la un pas de zazanie sociala.

“In ceea ce priveste purtatul mastii, ar trebui sa schimbam retorica in privinta utilitatii mastii versus obligativitatea mastii. Obligativitatea nu o sa o poti implementa decat cu biciul, ceea ce va polariza si mai mult conversatia. Poate ca o atitudine orizontala prin care sa vii in intampinarea oamenilor sau sa creezi un alt mijloc de a facilita purtatul mastii ar putea avea mai mult succes.

Unul din motivele pentru care unii oameni nu poarta masca, dincolo de retorica din retelele sociale, este ca sunt perisabile. Oamenii nu vor sa investeasca in masti. Apoi, de multe ori intervine efectul de turma, oamenii se simt jenati sa o poarte cand majoritatea nu o poarta. Cand majoritatea va purta masca, si cei care nu sunt credinciosi sanitar vor incepe sa se conformeze. Conformismul social tine psihologia maselor, acum conformismul social are de-a face cu starea de negare psihica cum ca o catastrofa se intampla.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a rabufnit: "Incearca sa manipuleze, sa minta, sa induca informatii si idei false"

Este un corolar al oboselii psihologice dupa sase luni. Daca in martie – aprilie, oamenii se conformau, acum se aduna in jurul unei idei indaratnice care, paradoxal, ii mentine in echilibru psihic. Oamenii nu vor sa procese disconfortul.

Publicitate

Preventia in Romania este in continuare o Cenusareasa. Cine cauta sa argumenteze lucid in favoarea preventiei ajunge sa fie luat cu pietre de oamenii din jur. Suntem o societate destul de primitiva din pacate.

Avem fluctuatii ale transmiterii virusului in comunitate, pentru ca masurile de reducere a raspandirii virusului sunt aplicate ineficient, inegal si inconstant. In fapt, boala nu a disparut niciodata, nici contaminarea contactilor.

Majoritatea celor inca sanatosi sunt cei care au purtat masca, s-au spalat pe maini, si-au organizat viata astfel incat sa previna contactul si contaminarea. Cei bolnavi, multi au fost victima nebanuita a unui sfidator. Sa creezi zazanie sociala nu e greu si astfel ajungem sa ne certam in octombrie, in timp ce autoritatile arunca mata moarta in gradina sociala, in conditiile in care, tot ce am avut de la guvernanti au fost o campanie televizata, spoturi, dar nu a mers nimeni in comunitate. Discordia a creat doar capital de imagine pentru unii oameni.

Citeste si articolul :   Medic roman! Cum actioneaza vaccinurile anti-COVID: "E doar un extraterestru care..."

Avem nevoie de unitate, mai avem foarte putine paturi la terapie intensiva, personalul medical spune de doua luni ca nu o mai poate duce mult asa. Hemoragia si carpeala sanitara sunt prologul unui moment in care nimeni nu va mai putea face nimic. Din acel moment, ceea ce este primar e ca vor fi niste oameni care, fara sa fi dorit asta, ne vom trezi intr-o Romanie goala de continut medical. Imi doresc ca oamenii sa nu simta pe pielea lor chestiunea asta”, a declarat Gabriel Diaconu la Digi 24.

“Fizionomia unui dezastru sanitar nu vadeste nimic special. Pana nu te apropii de el. Dar, cand incepi sa te sperii de ceea ce vezi, e deja prea tarziu. Deocamdata observi o ultima incrancenare a comunitatii medicale. Iti explica doctorii, pentru a taspea mia oara, ca lucrurile au scapat de sub control. Bine, sa fi scapat de sub control presupune ca au fost. Sub control. Si au fost, pentru doua luni, in primavara lui 2020. Dupa care n-a mai fost atata control, ce atata control. Dupa care lucrurile au devenit incontrolabile. Dar inca nu sfasietoare. Zilele acestea se naste inceputul sfasierii”, a mai spus medicul.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.