Proiect de infrastructura urias,SUA vrea sa construiasca o autostrada si o cale ferata intre Constanta si Gdansk, Polonia

SUA vrea sa construiasca o autostrada si o cale ferata care sa lege porturile Constanta, din Romania, si Gdansk, din Polonia. Anuntul a fost facut de ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman, care a vorbit despre beneficiul urias pentru economia regiunii.

Anuntul ambasadorului american a fost facut vineri in timpul ceremoniei de semnare a Acordul interguvernamental dintre Romania si Statele Unite, de la Departamentul Energiei. Proiectul prevede realizarea unor legaturi terestre intre porturile Constanta si Gdansk. Concret, americanii sunt interesati de o autostrada si o cale ferata care sa realizeze conexiunea dintre Marea Neagra si Marea Baltica. Beneficiile pentru economia celor doua tari vor fi foarte mari, a spus ambasadorul SUA

„Vom incepe derularea unui nou proiect pentru Romania, impreuna cu Polonia, pentru construirea unei autostrazi si cai ferate, care sa lege Constanta, de la Marea Neagra, cu Gdansk, de la Marea Baltica. Acest proiect de infrastructura va reprezenta un beneficiu urias pentru economiile Romaniei si Poloniei, dar si pentru economiile din regiune, ani buni de acum incolo”, a declarat Adrian Zuckerman.

Vineri, secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, si ministrul roman al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au semnat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare in vederea extinderii si modernizarii programului de energie nucleara civila din Romania.

„Odata executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca Romania sa utilizeze expertiza si tehnologia SUA cu o echipa multinationala care construieste unitatile de reactor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniaza importanta parteneriatului strategic intre Statele Unite si Romania si angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetica in regiune”, se arata intr-un comunicat comun de presa al Secretariatului pentru Energie din SUA si al Ministerului Economiei.

Valoarea proiectului va fi de 8 miliarde de dolari, a dezvaluit ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.