Ce boli poti face in functie de grupa de sange

Grupele de sange A, B, AB, 0 sunt determinate de gene si nu poate fi influentate, dar pot influenta viata umana. De exemplu, grupa de sange iti poate spune la ce boli esti predispus.

Tatal si mama determina grupa de sange – fara cunostina, desigur, ci cu materialul genetic pe care il transmit atunci cand suntem conceputi. Grupa de sange este determinata in proportie de 50% de grupele de sange respective ale parintilor. Unele grupe sanguine sunt, prin urmare, mai prezente in populatie si altele mai putin. Cel mai rar grup sanguin este grupul sanguin AB, iar cel mai frecvent este grupul sanguin 0.

Sensibilitatea la boli  in functie de grupa de sange

Formarea cheagurilor de sange

Persoanele cu grupa sanguina 0 sunt mai putin predispuse la formarea cheagurilor de sange decat persoanele cu grupele sanguine A, B si AB. Estimarile expertilor presupun ca cel mai rar grup sanguin AB reprezinta un risc de 20% de a dezvolta un cheag de sange pe parcul vietii.

Riscul aparitiei cancerului la stomac

Cu grupul sanguin 0  negativ sau pozitiv, ai norocul sa fii mai putin susceptibil la multe boli. Acest lucru se aplica si cancerului de stomac. Din fericire, majoritatea oamenilor din intreaga lume au grupa sanguine  0. Cu toate acestea, nu este clar de ce persoanele care au grupa sanguina A sau B, de exemplu, sunt expuse unui risc semnificativ mai mare.

Ulcer

Persoanele cu grupa sanguine  0 nu beneficiaza  preventia tuturor bolilor. Cand vine vorba de ulcere (ulcere adanci), atunci sunt in dezavantaj. Este diferit cu grupele de sange A sau cel mai rar grup de sange AB, care reduc riscul ulcerului. Exact de ce nu este clar, dar cercetatorii presupun, in general, ca grupul sanguin influenteaz apararea organismului si face ca fiecare persoana sa fie rezistenta diferit la diferite boli.

Bolile inimii coronare

In cazul bolilor de inima, grupul de sange 0 are din nou un avantaj, deoarece are cel mai mic risc. In comparatie cu alte grupe de sange, riscul este cu aproximativ 23% mai mic. De ce predispozitia genetica arata diferente atat de mari nu este clar, dar persoanele cu grupe sanguine B sau AB prezinta cel mai mare risc in cazul bolilor de inima.

Citeste si articolul :   Iata 8 semne de disfunctie a glandei tiroide

Cancer pancreatic

Grupa sanguina 0 este, de asemenea, cea mai putin expusa riscului in aceasta boala. Persoanele cu grupa sanguina AB sunt cu 72% mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic,  persoanele cu cea mai rara grupa sanguina AB sunt cu 51% mai mari si persoanele cu grupa  sanguina A sunt cu 32% mai mari decâat cele cu grupa sanguina 0.

Grupa sanguina nu este importanta doar atunci cand vine vorba de transfuzie. De asemenea, are un impact asupra sanatatii, deoarece riscul anumitor boli este mai mare pentru unele grupe sanguine decat pentru altele.

Grupul sanguin este determinat genetic si este determinat de anumite caracteristici de pe suprafata celulelor rosii din sange, asa-numitele eritrocite. Aceste trasaturi se numesc antigeni. In cazul unei transfuzii de sange, acest lucru este chiar vital deoarece grupul sanguin al destinatarului trebuie sa se potriveasca grupului sanguin al donatorului. In caz contrar, pot aparea reactii de aparare care pun viata in pericol in corpul destinatarului.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.