Minuni ascunse ale Romaniei

Romania este o tara unica din multe puncte de vedere. Cultural, este singura tara latina din Europa de Est. Cu o istorie bogata si resurse naturale uimitoare, este timpul sa descoperi minunile ascunse ale Romaniei.

Tara noastra este una dintre cele mai neexplorate parti ale Europei, ascunsa intr-un colt indepartat unde putini o viziteaza. O mare parte din Romania este o zona rurala practic neatinsa, folclorul si traditiile vechi de secole prospera inca in satele sale pitoresti.

Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara este una dintre cele mai mari pesteri de gheata care se gaseste in Muntii Apuseni din Romania. Pestera a fost descoperita pentru prima data cand Arnold Schmidl, un geograf austriac, a pregatit prima harta a pesterii si si-a înregistrat observatiile. Pestera Scarisoara a fost vizitata de curand de alti cercetatori.

Publicitate

Pestera s-a format in perioada de glaciatie, acum aproximativ 3.500 de ani. Turistilor li se permite accesul in anumite parti ale pesterii, desi unele zone sunt inchise, cu exceptia cercetatorilor care au nevoie de o aprobare speciala de la Institutul Speologic din Cluj-Napoca.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Propuneri ISMB: In primele doua saptamani, revin la scoala elevii claselor a VIII-a si a XII-a

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat cuprinde o parte din Muntii Retezat din judetul Hunedoara din Transilvania. Muntii au mai mult de 60 de varfuri care sunt mai inalte de 2.200 m. Cel mai inalt varf al Muntilor Retezat masoara 2.509 m. Peste 80 de lacuri glaciare frumoase si transparente fac, de asemenea, parte din Parcul Național Retezat. Infiintat in 1935, a fost primul parc national al tarii.

Parcul gazduieste una dintre ultimele paduri vechi ramase din Europa. Parcul National Retezat cuprinde 1.190 de specii de plante, dintre care 130 au un statut amenintat. Fauna gasita aici include rasul eurasiatic, ursul brun, mistretul, caprioarele, caprioarele rosii, vidra eurasiatica, bursucul eurasiatic si multe altele.

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana se afla in masivul Ciomatu Mare al Carpatilor Orientali, lacul Sfanta Ana este singurul lac romanesc gasit in craterul unui vulcan. Acoperind 220.000 de metri, lacul este alimentat exclusiv din apa de ploaie, ceea ce ii confera o puritate apropiata de cea a apei distilate. Mai mult, datorita concentratiei scazute de oxigen, niciun animal nu poate supravietui in lac. Parte din rezervatia naturala Mohos, ofera unul dintre cele mai unice peisaje din tara.

Citeste si articolul :   Testul COVID-19, obligatoriu in Romania pentru cei care vin din tari cu multe imbolnaviri

Statuia lui Decebal

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief inalt de 55 m, aflat pe malul stancos al Dunarii, in apropierea orasului Orsova. Basorelieful il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei, si este sculptat intr-o stanca de catre sculptorul Florin Cotarcea. A fost sculptat in perioada 1992-2001.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.