Modul in care exercitiile fizice imbunatatesc starea mintala

Aproape toata lumea stie ca un stil de viata inactiv contribuie la afectiuni cronice precum obezitatea, diabetul, bolile de inima, cancerul, osteoporoza si o moarte mai timpurie

Dar cat de des considerati contributia exercitiului fizic la sanatatea mintala?

Procentele cazurilor de depresie si anxietate sunt la cele mai ridicate niveluri inregistrate in tari diverse. Fara indoiala, multe aspecte ale „vietii moderne” – cresterea izolarii sociale, dietele sarace, concentrarea asupra banilor si a imaginii – contribuie la aceasta stare. Cu toate acestea, inactivitatea este un alt factor cheie.

Majoritatea dintre noi consideram ca o plimbare insorita sau o excursie la sala ne pot imbunatati starea de spirit pe termen scurt. Exercitiile fizice sunt un element bine cunoscut pentru a stimula organismul sa produca endorfine (substante chimice produse in mod natural de sistemul nervos pentru a face fata durerii sau stresului) si encefaline (proteine din creier cu actiune calmanta asupra durerilor), iar acestea doua pot face problemele sa para mai usor de gestionat. Simplul fapt de a ne concentra asupra exercitiilor ne poate da o pauza de la preocuparile noastre.

Dovezi din ce in ce mai clare sugereaza ca exercitiul fizic nu este necesar doar pentru mentinerea unei sanatati mintale bune, ci poate fi utilizat si pentru tratarea bolilor mintale cronice. De exemplu, exercitiile fizice reduc probabilitatea aparitiei depresiei si, de asemenea, mentin sanatatea mintala pe masura ce imbatranim. Legat de tratamentele propriu-zise, exercitiul fizic pare a fi la fel de util ca optiunile farmacologice existente in ceea ce priveste o serie de afectiuni, cum ar fi: depresia usoara pana la moderata, dementa si anxietatea si chiar poate reduce problemele cognitive in schizofrenie.

Astfel, spus intr-un maniera mai simpla, exercitiile fizice afecteaza in mod direct creierul. Exercitiile fizice regulate maresc volumul anumitor regiuni ale creierului – partial printr-un aport mai bun de sange care imbunatateste sanatatea neuronala prin imbunatatirea livrarii de oxigen si nutrienti, dar si printr-o crestere a factorilor neurotrofici si a neurohormonilor care sustin cresterea si conexiunile neuronilor.

Citeste si articolul :   10 alimente bogate in potasiu de adaugat in dieta ta

Multe probleme de sanatate mintala se caracterizeaza printr-o inflexibilitate cognitiva care ne face sa repetam ​​comportamente nefolositoare, ne restrange capacitatea de a procesa sau de a recunoaste noi informatii si ne reduce capacitatea de a folosi ceea ce stim deja pentru a vedea solutii noi sau pentru a produce schimbari utile. Asadar, este plauzibil ca exercitiile fizice sa duca la o sanatate mintala mai buna in general, prin efectele sale asupra sistemelor care maresc capacitatea de flexibilitate mentala.

Intrebarea care apare acum este: cat de des trebuie sa facem miscare?

Psihiatrul Madhukar Trivedi a demonstrat ca trei sau mai multe sesiuni saptamanale de exercitii aerobice sau antrenamente de rezistenta a cate 45-60 de minute pot ajuta chiar si la tratarea depresiei cronice. Efectele tind sa fie observate dupa aproximativ patru saptamani, iar antrenamentul trebuie continuat timp de 10-12 saptamani pentru cele mai bune efecte antidepresive.

Exercitiile fizice efectuate mai rar sau la o intensitate mai mica decat cele mentionate sunt totusi benefice, iar efectele secundare (pierderea in greutate, cresterea energiei, o piele mai sanatoasa, o sanatate fizica imbunatatita) sunt oricum satisfacatoare.

Citeste si articolul :   10 sfaturi pentru luarea unei decizii dificile (partea a doua)

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.