10 sfaturi pentru luarea unei decizii dificile (partea intai)

Ti se intampla cateodata sa te blochezi in timpul procesului de decizie? Desi este important sa ai cat mai multe optiuni, exista si o mare povara: responsabilitatea alegerii. Adesea in viata ne confruntam cu decizii care par cu adevarat imposibil de luat. Fie ca sunt decizii legate de lucruri la care visam sau de care ne temem, exista o serie de strategii utile pentru a obtine claritate.

1. Fa-ti temele. Prima si cea mai evidenta strategie este sa aduni cat mai multe informatii despre optiunile din fata ta si apoi sa le organizezi. Chiar daca ai vrea ca decizia sa fie mai degraba una bazata pe instinct decat una bazata pe circumstante, informarea este un prim pas important.

2. Discuta cu oameni care au facut alegeri similare. Daca este posibil, incearca sa discuti cu persoane care au urmat pasii pe care ii iei si tu in considerare pentru a afla despre experientele lor. Aceasta abordare te poate ajuta sa faci predictii mai exacte despre propriile reactii la posibilele evenimente sau desfasurari de situatii. Desigur, trebuie luat in calcul si faptul ca oamenii au personalitati, interese si valori diferite, deci nu trebuie sa te astepti ca experienta ta sa fie exact aceeasi cu cea a altora.

3. Ia în calcul discrepantele post-decizie. Când cauti sfatul altora, retine că exista acest fenomen care îi poate împiedica pe oameni să recunoască în mod conștient sau să admită în mod deschis că este posibil să fi făcut o greșeală. Cercetările sugerează că oamenii au tendința de a vedea automat o cale aleasă ca fiind mai buna, mai potrivita odată ce au pornit pe acel drum. Aceasta disonanta te poate afecta si pe tine daca ai facut deja o alegere, daca ai ales deja o anumita cale (alegeri cum ar fi investirea timpului sau a banilor sau chiar anuntarea deciziei luate). Aceste acțiuni pot influența atitudinile catre directia spre catre ne indreptam deja.

4. Cauta alternative. Deseori tendinta noastra este sa ne concentram doar pe optiunile pe care le-am luat deja in considerare si sa neglijam potentialele alternative. Pentru a contracara aceasta prejudecata, intreaba-te daca ai luat in considerare cu adevarat toate optiunile disponibile. Exista variatii ale optiunilor actuale care ar putea raspunde la unele dintre nelinistile tale? Exista cai total diferite care merita investigate?

5. Nu lasa frica sa te conduca, dar nici nu o ignora. Pentru a avea vietile pe care ni le dorim, trebuie sa ne asumam inevitabil riscuri, chiar daca uneori aceste riscuri sunt mai mari. Cand vine vorba de decizii majore trebuie sa gasim un echilibru intre temeri si dorinte. Pentru mai multa claritate asupra unei decizii, incearca sa o privesti si prin prisma a ceea ce iti doresti. De exemplu, daca ai de luat o decizie legata de o relatie romantica, trebuie sa te gandesti la ceea ce vrei intr-o relatie si in viata, nu doar la ce te temi si ce vrei sa eviti (singuratate, nesiguranta).

Citeste si articolul :   Cum pot ajunge antibioticele in alimente

Urmatoarele 5 sfaturi legate de luarea deciziilor dificile se pot gasi in partea a doua a articolului.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.