Militarii Brigazii Multinationale Scorpionii Rosii de la Craiova vor fi primii inzestrati cu transportoare Piranha V

Primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, a anunțat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, conform unui comunicat.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat luni, 5 octombrie, la Uzina Mecanică București S.A, la încheierea etapei de recepție calitativă a primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8 Piranha V.

„Primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece și de testarea operațională, și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a spus Nicolae-Ionel Ciucă.

Ministrul apărării naționale a subliniat că finalizarea recepției calitative a primului lot de transportoare pentru trupe Piranha V este un moment important pentru acest program esențial de înzestrare, demarat de Armata României în 2017, primul an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare. „Scopul fundamental al acestor achiziții pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. Apărarea noastră națională se bazează pe apartenența la NATO, UE și la alte organizații internaționale, pe parteneriatul strategic cu SUA și pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate”, a mai declarat ministrul Ciucă.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea artistica din Romania. S-a stins fulgerator la doar 25 de ani

Şeful Statului Major al Apărării a afirmat că programul de înzestrare cu Transportoare Blindate pentru Trupe 8X8 constituie un pas esențial în demersul creşterii cantitative şi, mai ales, calitative a capabilităților Forțelor Terestre. „Platformele Piranha V, în toate configurațiile, alături de capabilitățile existente şi în proces de achiziționare şi modernizare, consolidează postura defensivă a Armatei României, contribuind la întărirea capacităților noastre de apărare. Creşterea pe întreg spectrul capacităților operative ale sistemului național de apărare reprezintă o necesitate, în actualul context de securitate regional şi global”, a susținut generalul-locotenent Daniel Petrescu.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Conform prevederilor contractuale, după finalizarea procesului de recepție calitativă, furnizorul va transporta vehiculele la Craiova, unde militarii vor efectua recepția cantitativă, urmând ca echipamentele să intre în dotarea Forțelor Terestre în cursul acestei luni.

Programul de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea marilor unități și unități de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forțelor în zona de operații și sprijinul de luptă al acțiunilor militare.

Citeste si articolul :   Cine este asistentul medical, de 46 de ani, care s-a stins din cauza noului virus

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma Piranha V și a suportului logistic inițial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.

Autor