Strigoiul, mituri si legende

Strigoii in folclorul romanesc sunt spirite tulburate despre care se spune ca s-au ridicat din mormant. Li se atribuie abilitatile de a se transforma intr-un animal, de a deveni invizibili si de a castiga vitalitate din sangele victimelor lor.

Strigoiul dateaza de pe vremea dacilor. Strigoii sunt creaturi ale mitologiei dacice, spirite rele, spiritele mortilor ale caror actiuni ii faceau nevrednici sa intre în regatul Zalmoxis. Deoarece aceste povesti au fost transmise doar prin cale orala, legenda si-a pierdut esenta originala, iar romanii au transformat strigoi in creaturi insetate de sange.

Un eveniment din 1969 in orasul Capataneni, unde dupa moartea unui batran, mai multi membri ai familiei au inceput sa moara in circumstante suspecte.Cand l-au dezgropat, cadavrul nu dadea semne de descompunere, ochii lui erau larg deschisi, fața era rosie si rasucita in sicriu. Cadavrul a fost ars pentru a-i salva sufletul.

Publicitate

In 1970, o serie de crime hidoase au socat Bucurestiul. Atacurile au avut loc la miezul noptii in timpul furtunilor. Victimele erau de obicei chelnerite care se intorceau acasa de la serviciu. In 1971, Ion Rimaru a fost arestat si identificat prin urmele de dinti gasite pe cadavre. In timpul procesului, el era intr-o stare de somnolenta continua. A fost interogat noaptea pentru ca nu era lucid in niciun alt moment. In timpul orelor de zi, Rimaru era extrem de letargic. Condamnat la moarte, Rimaru a devenit violent si agitat. Au fost necesari mai multi politisti pentru a-l retine.

Dupa executare, tatal lui Rimaru a murit intr-un accident suspect. In timpul anchetei accidentului, s-a descoperit ca amprentele tatalui se potriveau cu cele ale unui criminal in serie activ in 1944 ale carui crime s-au aratat remarcabil  de asemanatoare cu cele ale lui Ion Rimaru.

Tipuri de strigoi:

1. Strigoiaca, este vrajitoare.

2. Strigoi viu, este un fel de vrajitor. Strigoiul viu fura posesile fermierilor, adica graul si laptele, dar poate, de asemenea, sa opreasca ploaia, sa cada grindina si sa dea moarte oamenilor si vitelor.

3. Strigoi mort, este mult mai periculos. Natura sa este ambigua, atat umana, cat si demonica. El iese din mormantul sau, se intoarce la familia sa si se comporta ca in timpul vietii sale, in timp ce isi slabeste rudele pana cand mor si ele la randul lor.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.