Laura Codruta Kovesi a depus juramantul. Romanca este primul sef al Parchetului European

Laura Codruta Kovesi a depus juramantul in calitate de sef al Parchetului European si devine primul conducator al institutiei infiintate de UE. In prezent, la Parchet se fac ultimele pregatiri pentru deschiderea activitatii.

Laura Codruta Kovesi a depus juramantul in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in calitate de sef al Parchetului European. Fosta sefa DNA a jurat sa nu urmeze instructiuni de la alte persoane sau entitati.

„Jur solemn sa fiu complet independenta in indeplinirea responsabilitatilor mele in interesul Uniunii Europene si sa nu caut si sau sa urmez instructiuni de la alta persoane sau entitate externa Parchetului European. Ma angajez mai departe sa ma supun datoriei de confidentialitate in privinta informatiilor detinute de Parchetul European”, a spus Kovesi in discursul ei.

Inca de anul trecut, Parchetul European este in curs de operationalizare. Recent, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat ca i-a propus Laurei Codruta Kovesi 10 procurori pentru Parchetul European. Potrivit unor surse, Kovesi a cerut, insa, peste 20 de procurori.

Pe de alta parte, intr-un raspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX-Aleph News, Tine Hollevoet, purtatorul de cuvant al Parchetului European, nu a putut preciza motivul solicitarii acestui numar de procurori.

„Negocierile sunt in desfasurare. Pentru a nu afecta discutiile, nu vom merge in detaliu”, a spus Hollevoet.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a autorilor infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, frauda, coruptie, frauda transfrontaliera in materie de TVA de peste 10 milioane EUR). In acest scop, EPPO va desfasura investigatii, va efectua acte de urmarire penala si va exercita actiunea publica in fata instantelor competente din statele membre.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.