Britanicii bogati isi cumpara cetatenii pentru a evita efectele Brexit

Numarul antreprenorilor britanici care doresc sa „cumpere” cetatenia din tarile care ofera acces fara viza in Uniunea Europeana a crescut brusc, spun firmele de migratie, pe masura ce perspectivele unui acord comercial post-Brexit intre Marea Britanie si bloc se reduc, relateaza Reuters.

Firma de imigrare pentru investitori Astons spune ca a inregistrat o crestere de 50% a numarului de clienti care doresc cetatenia cipriota si cu 30% a celor ce doresc cetatenie greaca in acest trimestru, cu mai putin de patru luni inainte ca titularii de pasapoarte din Marea Britanie sa isi piarda dreptul la libera circulatie in UE.

Henley & Partners a raportat, de asemenea, o crestere a cererilor de consiliere cu privire migratia investitorilor in Malta, Portugalia, Austria si mai multe insule din Caraibe, care ofera o gama larga de drepturi de rezidenta, calatorii fara vize in UE si cetatenie celor ce investesc in afaceri sau proprietati locale.

Cetatenii anumitor state suverane din Caraibe, inclusiv St Lucia si St Kitts si Nevis, se bucura, de asemenea, de acces preferential in la UE, datorita legaturilor stranse cu membrii UE ca urmare a acordurilor comerciale si diplomatice.

„Nu este vorba de turisti. Aceasta este comunitatea bogata din Marea Britanie, care are o nevoie constanta de a calatori si de a petrece un timp semnificativ in UE”, a declarat directorul Henley & Partners, Paddy Blewer.

Interesul pentru astfel de cetatenia este in crestere, chiar daca Comisia Europeana examineaza posibile limitari pentru statele UE care vand pasapoarte si vize strainilor bogati, din cauza ingrijorarilor privind grupurile de criminalitate organizata.

Articolul continuă după reclame

Rezidenta cipriota poate fi obtinuta in doua luni prin achizitionarea unei proprietati de 300.000 euro, iar obtinerea cetateniei dureaza sase luni si necesita o investitie imobiliara de cel putin 2 milioane de euro.

Henley & Partners a declarat ca numarul clientilor care doresc cetatenie alternativa sau resedinta prin investitii a crescut cu 40% in primul trimestru al anului 2020 fata de T1 2019, inainte de a se aplatiza in perioada de restrictii COVID-19 din T2.

Dar interesul a crescut din nou de la 1 iulie, pe masura ce sfarsitul fazei de tranzitie Brexit se apropie.

Citeste si articolul :   Premierul Florin Citu, anunt despre inchiderea scolilor

Compania spune ca britanicii au fost din ce in ce mai atrasi de Caraibe, care au o investitie minima mai redusa si un proces de aprobare mai rapid.

Cetatenia in St Lucia, care ofera calatorii fara vize in 146 de tari, poate fi obtinuta in aproximativ patru luni pentru o investitie minima de 76.152 de lire sterline, arata datele furnizate de Astons.

Pentru mai putin de 40.000 de lire sterline, investitorii pot obtine cetatenia St. Kitts si Nevis – si calatoria fara vize in 156 de tari – in aproximativ 60 de zile.

In schimb, Malta ofera cetatenie in schimbul a aproximativ 1 milion de lire sterline in investitii, dar procesul dureaza pana la 14 luni.

Intre timp, Portugalia proceseaza in mod obisnuit cererile de migratie a investitiilor in trei luni, dar acorda doar rezidenta investitorilor si calatorii fara viza in doar 26 de tari.

Sven Giegold, membru al Parlamentului European din partidul verde al Germaniei, a declarat ca acest tip de vanzare a cetateniei „reprezenta o amenintare serioasa pentru securitatea UE si lupta impotriva coruptiei” din bloc. „Pasapoartele si vizele UE nu sunt o marfa. Banii nu trebuie sa fie criteriul drepturilor de cetatenie si de sedere in UE ”, a spus el.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.