Economia Regatului Unit se indreapta din nou spre recesiune

Banca Angliei va pompa inca 150 de miliarde de lire sterline (195 miliarde de dolari) in economia britanica dupa ce a avertizat cu privire la riscul unei recesiuni duble din cauza pandemiei de coronavirus si a unor perspective incerte din cauza Brexit, relateaza CNN.

Banca centrala britanica a anuntat joi ca va mentine ratele dobanzii neschimbate la un nivel record de 0,1% si va creste achizitiile de obligatiuni guvernamentale britanice la 875 miliarde de lire sterline (1.100 de miliarde de dolari).

Restrictiile introduse pentru a limita cresterea rapida a cazurilor Covid-19 ar putea afecta cheltuielilor consumatorilor intr-o masura mai mare decat a estimat banca in august, „ducand la o scadere a PIB” in al patrulea trimestru al acestui an, a adaugat institutia.

Anglia a reintrat joi intr-un nou blocaj national, cu restaurante, baruri si afaceri neesentiale inchise pana pe 2 decembrie. Regatul Unit a raportat a doua cea mai mare crestere zilnica a cazurilor Covid-19 miercuri, cu 25.177 de noi infectii inregistrate in 24 de ore.

Blocarea si discutiile nerezolvate privind un acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeana au lasat in incertitudine perspectivele pentru economia britanica, a declarat Banca Angliei. Fara un acord UE, companiile din Marea Britanie se confrunta cu tarife, cote si alte bariere pe cea mai mare piata de export a tarii, de la 1 ianuarie.

“Blocajul din noiembrie si o agravarea situatiei cu Covid-19 in restul Europei inseamna ca economia britanica este pe un curs de recesiune in aceasta iarna si pentru o redresare mult mai dificila in 2021”, a spus Tim Moore, economist director la IHS Markit.

Estimarile indica o crestere a economiei britanice in al treilea trimestru, dupa ce a suferit cea mai mare scadere a PIB din randul economiilor majore.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.