Alerta ANM: Romania, lovita de ploi si vijelii. Zonele afectate

Alerta ANM. Meteorologii ANM au extins sambata Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau partial 35 de judete si municipiul Bucuresti pana duminica dimineata.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

“COD GALBEN

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 11:00 – 27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata, intensificari ale vantului

Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata sambata in sudul si centrul tarii, precum si la munte, iar seara si in prima parte a noptii de sambata spre duminica, in jumatatea de est a teritoriului.

Se vor semnala averse torentiale, descarcari electrice, vijelii si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25…35 l/mp.

Vantul se va intensifica treptat in toata tara, cu viteze la rafala in general de 45…60 km/h, iar in zona montana inalta de peste 100…110 km/h. In Moldova, Muntenia si Dobrogea, incepand din dupa-amiaza zilei de sambata, vor fi rafale de 60…80 km/h.
Nota: Vremea se va raci, sambata mai ales in jumatatea de vest a tarii, iar duminica si in rest.

COD PORTOCALIU

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultima ora. Toti parintii trebuie sa stie

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 11:00 – 27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferica temporar accentuata

Zone afectate: Maramures, Transilvania, local Moldova si zona de munte

In zona de munte, precum si in Maramures, Transilvania si local in Moldova, va ploua abundent si vor fi intervale in care se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Cantitatile de apa vor depasi 50…60 l/mp si izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 15:00 – 26 septembrie, ora 23:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica accentuata

Zone afectate: local Oltenia si Muntenia

Local in Oltenia si Muntenia vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torentiale, grindina si frecvente descarcari electrice. Cantitatile de apa vor depasi 35…50 l/mp.

In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizari de vreme severa imediata”, se arata in comunicatul ANM

Autor