Ai auzit de uleiul de onagrul? Are efecte deosebite asupra organismului si nu numai

Originara din America de Nord, luminita de seara (onagrul) era deja folosita in secolul al XV-lea de catre amerindieni pentru proprietatile sale hidratante, pentru calmarea tusei, a durerilor gastrice si chiar pentru inima, in timp ce extern trata furunculele ori diverse abcese.

Particularitatea sa consta in concentratia mare de acid gama linolenic (10%) si acid linolenic (70%), acizi grasi polinesaturati din familia omega-6 pe care organismul nostru nu-I produce.

In Europa a patruns in secolul al XVIII-lea si s-a dovedit ca aproape toate partile plantei pot fi utilizate: coaja de tulpina, tulpina, frunza, floarea, samanta.

In fitoterapie, pe cale orala, se recomanda 3-6 g de ulei de luminita pe zi, normalizand cu pana la 8% acidul gama linolenic cu rol antioxidant, antiinflamator si protector la nivel de ADN.

Publicitate

Ca remediu, uleiul de onagru este recomandat mai ales in partea a doua a ciclului pentru afectiuni asociate sindromului premenstrual ori menopauzei, prin actionarea directa asupra durerilor de stomac, senzatiei de caldura, iritabilitate …

Citeste si articolul :   Aloe vera, planta care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa

Trateaza cu succes tulburarile digestive, gripa, astmul, pruritul, psoriazisul, eczemele, hipertensiunea, colesterolul, bolile cardiace si vasculare.

In cazul utilizarii cutanate, se pot masa fata si corpul cu 10 picaturi de ulei de luminita de seara. Pur sau in produse cosmetice, proprietatile sale hidratante, antioxidante si calmante au efecte benefice asupra pielii, prevenind imbatranirea si calmand iritatiile.

Sub forma de cataplasme se amelioreeaza durerile reumatismale.

Atentie! Uleiul acesta este contraindicat persoanelor epileptice, cat si femeilor insarcinate.

Sunt recunoscute si cateva efecte neplacute, dar ele apar doar la doze mari (greata, voma, dureri de cap, diaree etc). Micsorati dozajul! De asemenea, este posbil ca leacul sa nu interactioneaze cu medicamente contra schizofreniei.

Publicitate

Autor

Autor: Razvan Miulescu

Cu o experienta de peste 7 ani in jurnalism, Razvan este in acest moment editor al site-ului fabricatinromania.info. Printre publicatiile la care a activat amintim: andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionat de economie si sport, insa adora si natura si tot ceea ce ofera natura pentru omenire.