Bihor: 175 de consilieri locali si primari din judet si-au pierdut mandatele intr-o singura zi

Prefectul judetului Bihor a semnat, intr-o singura zi, ordine care vizeaza incetarea mandatelor pentru 175 de alesi locali din judet care candideaza la alegerile din 27 septembrie din partea altor formatiuni politice decat cele de pe ale caror liste au fost alesi.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, au fost semnate ordinele de incetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali si 5 primari, din totalul de aproximativ 1350 de alesi locali ai judetului Bihor.

„Pentru a asigura continuitatea activitatii administratiilor publice locale, in notificarea emisa ieri, prefectul Dumitru Tiplea a adus in vedere autoritatilor locale obligativitatea demararii procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanti care indeplinesc conditiile legale”, se arata in comunicat.

Publicitate

Din cele 101 unitati administrativ-teritoriale din Bihor, situatiile de incetare de drept a mandatelor se aplica in 31 de UAT-uri pentru cate un ales local, in 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai putini alesi locali, in 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 alesi locali, iar in 33 de UAT-uri nu exista astfel de situatii, a transmis Prefectura.

„In conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior. In consecinta, conform Codului administrativ, mandatul primarului inceteaza de drept in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales initial. Prevederile legale mentionate se aplica si in cazul consilierilor locali, respectiv judeteni, a caror calitate de consilieri inceteaza de drept inainte de expirarea la termen a mandatului, in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale”, au precizat reprezentantii Prefecturii Bihor.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.