Cum iti dai seama ca laptele pe care il cumperi este falsificat

Laptele se poate falsifica prin inlocuirea a unuia sau a mai multor componenti specifici.

Una dintre falsificarile cele mai importante a laptelui este adaugarea de apa. Laptele mai poate fi falsificat prin :

• scoaterea grasimii
• amestecarea laptelui de la mai multe animale.

Falsificarea se mai poate face si prin mascare, se pot adauga diferiti conservanti.

Publicitate

Cum ne putem da seama daca laptele este falsificat?

Ducem laptele intr-o camera cu lumina buna ,fara alte mirosuri, la o temperatura de 20 de grade. Laptele trebuie incalzit ,iar daca compozitia lui este lichida, are o culoare galbuie, si gust placut inseamana ca indeplineste prorpietatile laptelui nefalsificat.

Atunci cand laptele este falsificat prin adaugarea de apa ne putem da seama foarte usor; laptele devine apos, cu nuanta albastruie si un gust si miros neplacut.

Pentru a inlocui grasimea laptelui ,producatorii pot adauga in lapte : untura de porc, seu topit de bovine, uleiuri vegetale. Ne putem da seama de acest lucru prin culoarea galben inchis a laptelui si prin depunerea unui strat la suprafata laptelui de culoare maro inchis.

Citeste si articolul :   Iata cele 5 alimente pe care le consumi la momentul nepotrivit! Iti dauneaza sanatatii!

In lapte mai pot ajunge si antibiotice datorita animalelor bolnave si tratate cu anumite antibiotice.

Gusturi anormale

gust amar – hranirea animalelor cu plante care contin principii amare (absint, pelin, frunze de castan, lupin)

gust amarui sau astringent – atunci cand recipientele de depozitare a laptelui sunt descoperite, expuse la raze UV (se descompun proteine si se formeaza unele peptone care imprima gustul caracteristic)

gust sarat – diferite afectiuni ale glandei mamare care determina cresterea cantitatii de cloruri eliminate de glanda mamara in lapte

Se obisnuieste a se inlocui laptele de oaie, bivolita, capra cu lapte de vaca.

Laptele de oaie si bivolita au un continut de 1,5 ori > de grasime (e mai gras si contine mai multe proteine).

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.