Dr. Marius Ionescu, despre efectul Remdesivir: „Pacienta obosea pana la lesin, acum a mers la baie aproape nesustinuta“

Iata ca spitalele din judetul Olt care trateaza pacienti COVID-19, au primit de curand tratamentul care este considerat ca fiind cel mai bun in tratarea bolnavilor.

Spitalul Judetean de Urgenta Slatina si Spitalul Municipal Caracal au primit cate 40 flacoane de Remdesivir. Tratamentul a fost aplicat la doua persoane din ambele spitale.

La Slatina, primul pacient a fost o femeie. Tratamentul se aplica intre 5 si 10, zile, insa isi arata efectele benefice din primele 5 zile – declara dr. Marius Ionescu, seful sectiei Boli Infectioase din cadrul SJU Slatina, fiind de sustinere.

„Am si introdus terapia cu Remdesivir la o pacienta, astazi este deja a doua zi. Exact cum scrie la carti, il vom administra timp de 5 zile, sa vedem evolutia. In principiu se recomanda 5-10 zile. Avem niste criterii pe care ne bazam, mai exact trebuie sa aiba saturatia sub 94% fara oxigen suplimentar sau doar cu oxigen suplimentar, sa aiba infiltrate pulmonare si sa nu necesite masuri de terapie intensiva de genul ventilatie mecanica, intubaj, masca de CPAP, BPAP sau ECMO. Pacientii vor beneficia de Remdesivir, sa speram ca vom mai putea aduce, in fazele precoce ale bolii, dar in momentul in care incep sa desatureze. In forma de boala medie“, a declarat medicul.

Tratamentul functioneaza, primele semne se vad

„La pacienta pe care am initiat-o pe Remdesivir am vazut o imbunatatire deja de astazi, adica, practic prima imbunatatire o poti vedea la primele 24 ore dupa prima administrare, si chiar s-a vazut. Obosea aproape la lesin pana la toaleta, acum deja a fost prima oara la baie aproape nesustinuta. Cu usoare ameteli, cu o oboseala, normal, cu un pic de dispnee, dar s-a simtit vizibil mai bine astazi. Si o sa vedem, din 24 in 24 ore reevaluam situatia. Bineinteles, cu analize de control, cu tot, ca sa vedem cum evolueaza clinic“, a mentionat dr. Ionescu.

„Boala are o evolutie in dinamica. Dimineata esti bine iar seara poti sa fii, Doamne-fereste, critic, adica e de urmarit efectiv, nu pot sa va spun daca mai am sau nu mai am pacienti. Avem pacienti care sunt oscilanti in momentul de fata, sunt undeva la granita. Sa vedem daca-i scoatem la capat cu tratamentul pe care l-am facut pana acum. Daca va fi nevoie, bineinteles ca vom apela si la Remdesivir. Sper sa mai primim, voi vorbi cu responsabilii de la farmacie sa vedem cum putem sa mai aducem“, a mai declarat dr. Ionescu. Medicul a spus ca din cantitatea primita pana acum se pot trata 6-7 pacienti.

Citeste si articolul :   Un nou focar de coronavirus in Romania, chiar la sectia ATI a spitalului

„Astazi am avut pacientul potrivit“

La spitalul din Caraca, s-a administrat joi, 27 august 2020, pentru prima data Remdesivir unui pacient COVID.

„Astazi am avut pacientul potrivit, pentru ca este rezervat cazurilor grave care desatureaza. Nu poti sa-l folosesti la orice pacient, este rezervat pacientilor cu hipoxie. Ei nu sunt de bagat pe ventilator, sunt intre si intre, intre a fi intubati, caz grav, care incepe sa desatureze, si trebuie sa prinzi momentul acela in care nici nu ajunge la intubatie“, a spus directorul medical al spitalului, dr. Alexandra Popa.

Pacientul tratat la Caracal care a primit medicamentul introdus in terapia COVID in din ce in ce mai multe spitale din Romania are aproximativ 60 ani.

Remdesivir, comercializat sub denumirea comerciala Veklury, a devenit la 3 iulie 2020 primul tratament autorizat pentru tratarea COVId-19 in Uniunea Europeana.

„La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizatie de introducere pe piata conditionata. Aceasta autorizatie faciliteaza accesul timpuriu la medicamente in situatii de urgenta in domeniul sanatatii publice, cum este actuala pandemie.

Citeste si articolul :   Incendiu la Spitalul Judetean Slatina. A fost activat Planul Rosu

Remdesivir este un tratament impotriva COVID-19 destinat adultilor si adolescentilor incepand cu varsta de 12 ani, care au pneumonie si care necesita suplimentare cu oxigen. Cererea de acordare a autorizatiei de introducere pe piata a fost inaintata Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobata de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman“, se arata intr-un comunicat al reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.