Primele semne care iti arata ca ficatul tau este bolnav

Ficatul este cel mai mare organ din corp si indeplineste numeroase functii indispensabile organismului, inclusiv neutralizarea substantelor daunatoare, curatarea sangelui si crearea nutrientilor vitali.

Astfel, ficatul produce proteinele care contribuie la colagularea sangelui, transportul oxigenului si sustinerea sistemului imunitar. Tot ficatul produce bila, substanta necesara pentru digestia alimentelor, ajuta organismul sa depoziteze zaharurile (glucoza) pentru formarea glicogenului, metabolizeaza grasimile saturate si produce colesterolul.

Iata semnele care indica anumite probleme la ficat

Simptomele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Publicitate

Alcoolul este considerat factor principal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 de grame la femei si 30 de grame la barbati. Atunci cand ficatul este supus zilnic acestui efort de a procesa o cantitate extraordinara de alcool, functiile sale vor avea de suferit. Factorul major de risc este in acest caz alcoolul in stare pura. Indicatorii care trebui urmariti sunt pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.

Citeste si articolul :   Incerca sa elimini tentatiile! Afla cum poti slabi rapid!

O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si, uneori, durere in zona ficatului.

simptomele hepatitei cronice

In momentul in care hepatita se manifesta pe o perioada mai lunga de sase luni, boala este mentionata drept cronica. In cazul unei astfel de afectiuni, ficatul ramane inflamat chiar si in lipsa altor simptome. De asemenea exista anumite cazuri in care oamenii au hepatita cronica de peste 20 de ani, fara sa aiba pus acest diagnostic.

Cauzele hepatitei cronice fiind multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D si ficatul gras), simptomele sunt foarte variate, incepand de la astenie fizica si icter persistent, la reactii autoimune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare si leziuni cutanate.

Simptomele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

In cazul ficatului gras nonalcoolic, nu se cunosc cauzele concrete care au dus la acumularea de grasimi in zona ficatului.

Citeste si articolul :   Ce este bila si care este rolul ei in organism

Totusi, acest tip de afectiune apare cel mai frecvent in cazul persoanelor care au:

diabet;

prediabet – situatie in care nivelul glicemiei pe nemancate este intre 100 si 125 mg%;

obezitate – atunci cand greutatea corporala este mai mare cu 25% fata de greutatea normala;

colesterol sau nivel scazut al trigliceridelor serice;

hipertensiune arteriala

Cresterea in dimensiuni a ficatului nu are simptome specifice, dar in unele cazuri persoanele afectate pot simti:

oboseala extrema;

lipsa de energie, extenuare;

durere abdominala;

o usoara inflamare in partea dreapta a abdomenului, insotita de durere subcostala;

lipsa poftei de mancare;

pierdere in greutate;

greata.

In cele mai multe situatii, steatoza este identificata la analizele de rutina, cand se observa valori modificate ale functiei hepatice.

Cand sa mergi de urgenta la medic

Mergi cat mai repede la medic daca simptomele nu dispar in 1-2 zile sau daca prezinti urmatoarele simptome:

Crestere brusca in greutate cu marirea in dimensiuni a abdomenului

Retentie crescuta de apa

Icter

Modificari in comportament sau in gandire

Citeste si articolul :   Oficial: Persoanele care vin din aceste state europene nu mai sunt nevoite sa stea in carantina sau izolare

Reactie noua sau diferita la medicamente

Sangerare care se opreste mai greu

Daca ai urmatoarele simptome, mergi imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital:

Prezenta sangelui in voma sau scaun

Dificultate respiratorie

Durere abdominala

Confuzie sau comportament bizar

Varsaturi repetate
Febra

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.