Doliu in Romania. S-a stins o personalitate marcanta din tara noastra

Doliu in Romania. S-a stins Academicianul Emilian Popescu, persoana importanta in cultura romana., la onorabila varsta de 92 de ani.

Anuntul decesului a fost facut de catre Agentia Basilica a Patriarhiei Romane.

Emilian Popescu (n. 20 februarie 1928, Orlesti, Orlesti, Valcea, Romania – d. 25 august 2020) a fost un teolog si istoric roman, membru de onoare al Academiei Romane (din martie 2006).[2]

Tineretea si studiile

Profesorul Dr. Emilian Popescu s-a nascut pe 20 februarie 1928 in comuna Orlesti, judetul Valcea, fiind unul din cei sapte copii ai Anei si a lui Georghe Popescu, cantaret bisericesc.

A urmat Seminarul Teologic Sfantul Nicolae din Ramnicu Valcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din Bucuresti, sectia, limbi clasice (1948-1952) si Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sustinand in 1955 teza de licenta despre Sfantul Grigorie Palama, alcatuita sub indrumarea Parintelui Staniloae.

In 2006, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Ulterior, in 2009, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, i-a acordat Crucea Patriarhala “pentru eforturile depuse in lucrarea de traducere si promovare a lucrarilor Sfintilor Parinti ai Bisericii lui Hristos”.

Citeste si articolul :   Unde se face vaccinul anti-COVID-19, cine sunt primii imunizati

Distinctii

A fost decorat in februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, Categoria G – „Cultele”, „in semn de apreciere deosebita pentru activitatea sustinuta in domeniul cultelor, pentru spiritul ecumenic si civic dovedit si pentru contributia avuta la intarirea legaturilor interconfesionale, de buna si pasnica convietuire intre toti oamenii”

Autor