Peste 42.700 de candidati s-au inscris in vederea sustinerii probelor din a doua sesiune a examenului national de bacalaureat 2020, examen care incepe luni cu proba la limba romana.
„Peste 42.700 de candidati s-au inscris in vederea sustinerii probelor din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului national de bacalaureat 2020, incepand de luni, 24 august. Conform datelor transmise de inspectoratele scolare judetene, din totalul celor inscrisi, peste 24.900 de candidati provin din promotia 2019-2020, iar aproximativ 17.800 de candidati sunt din promotiile anterioare”, transmite Ministerul Economiei intr-un comunicat de presa.
Probele scrise sunt programate in saptamana 24 – 27 august, dupa urmatorul calendar:
• 24 august: Limba si literatura romana – E.a)
• 25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)
• 26 august: proba la alegere a profilului si specializarii – E.d)
• 27 august: Limba si literatura materna – proba E.b)
„Echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice si digitale se vor derula in zilele de 28 si 31 august, respectiv 1 septembrie. In acest sens, comisiile de bacalaureat din unitatile de invatamant liceal vor calcula mediile candidatilor si vor asigura echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta la probele de profil din cadrul examenului national de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice”, se mai arata in cominicat.
Afisarea primelor rezultate inregistrate la probele scrise va avea loc in data de 2 septembrie (pana la ora 12:00) si va fi urmata de etapa depunerii contestatiilor, in aceeasi zi, in intervalul orar 14:00 – 20:00.
La fel ca in prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui si a prenumelui, in conformitate cu prevederile specifice in vigoare (Regulamentul general privind protectia datelor – RGPD).
„Contestatiile pot fi depuse atat in format fizic, cat si electronic. In acest caz, candidatii completeaza, semneaza si depun/transmit electronic inclusiv o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Pentru candidatii minori, declaratia-tip este semnata si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora. Rezultatele finale, dupa solutionarea contestatiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sambata, 5 septembrie”, mai transmite MEC.
Nota minima de promovare, pentru fiecare proba, este 5 (cinci), iar media finala pentru promovarea examenului este cel putin 6 (sase).