Putin, avertisment dur pentru Macron si Merkel: “Nu va bagati”

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, le-a transmis cancelarului german Angela Merkel si presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, ca este „inacceptabil” sa intervina in politica din Belarus, noteaza agentia Reuters.

Alexandr Lukasenko a declarat ca doar daca il impusca o sa aiba loc noi alegeri.

Putin l-a avertizat pe Macron ca nu are voie sa intervina in problema interna a Belarusului si o califica drept “inacceptabila interventia sa. Aceasta a fost transmisa de Kremlinul, potrivit Reuters.

Avertismentele lui Putin in convorbirea cu Macron vin ca un ecou al comentariilor anterioare facute cancelarului german.

Publicitate

Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului, a acordat medalii pentru „serviciul impecabil”, sefilor fortelor de ordine. Astfel, liderul belarus, recunoaste ajutorul primit pentru inabusirea protestatarilor care ii cer demisia.

Liderul Belarusului, care se afla la putere din anul 1994, este acum supus presiunilor protestatarilor din tara, dar si opiniei  internationale. Astfel, rezultatele scrutinului din 9 august sunt considerate eronate si opozitia cere reluarea votului.

Citeste si articolul :   Inca un avion cu romani soseste din Italia. Pasagerii, dusi cu escorta intr-un centru de carantina

Uniunea Europeana se vrea sa impuna noi sanctiuni Minskului in urma represiunii. O sedinta in acest sens va avea loc miercuri.

Angela Merkel i-a transmis lui Vladimir Putin, marti, ca Berlinul si-a dorit ca Guvernul din Belarus sa se abtina de la folosirea violentei, sa elibereze detinutii politici si sa inceapa discutiile cu cei aflati in opozitie.

Putin i-a  spus ca orice incercare care vine din exterior va fi de neacceptat.

Rusia este aliat traditional al Belarusului si urmareste indeaproape situatia.  Belarusul gazduieste conducte prin care Moscova exporta energie spre Vest si este considerata zona-tampon fata de NATO.

In cursul zilei de marti, mii de protestatari s-au adunat in fata unui teatru din Minsk pentru a fi solidari cu directorul institutiei, demis pentru ca a sprijinit opozitia. Ei vor ajunge apoi la inchisoarea in care se afla, din luna mai, sotul liderului opozitiei Svetlana Tikhanouskaya.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.