Putin, avertisment dur pentru Macron si Merkel: “Nu va bagati”

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, le-a transmis cancelarului german Angela Merkel si presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, ca este „inacceptabil” sa intervina in politica din Belarus, noteaza agentia Reuters.

Alexandr Lukasenko a declarat ca doar daca il impusca o sa aiba loc noi alegeri.

Putin l-a avertizat pe Macron ca nu are voie sa intervina in problema interna a Belarusului si o califica drept “inacceptabila interventia sa. Aceasta a fost transmisa de Kremlinul, potrivit Reuters.

Avertismentele lui Putin in convorbirea cu Macron vin ca un ecou al comentariilor anterioare facute cancelarului german.

Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului, a acordat medalii pentru „serviciul impecabil”, sefilor fortelor de ordine. Astfel, liderul belarus, recunoaste ajutorul primit pentru inabusirea protestatarilor care ii cer demisia.

Liderul Belarusului, care se afla la putere din anul 1994, este acum supus presiunilor protestatarilor din tara, dar si opiniei  internationale. Astfel, rezultatele scrutinului din 9 august sunt considerate eronate si opozitia cere reluarea votului.

Uniunea Europeana se vrea sa impuna noi sanctiuni Minskului in urma represiunii. O sedinta in acest sens va avea loc miercuri.

Citeste si articolul   Andrei a fost găsit mort în Anglia, părinţii sunt îngenunchiaţi de durere. "Vă rog din suflet să ne ajutaţi!"

Angela Merkel i-a transmis lui Vladimir Putin, marti, ca Berlinul si-a dorit ca Guvernul din Belarus sa se abtina de la folosirea violentei, sa elibereze detinutii politici si sa inceapa discutiile cu cei aflati in opozitie.

Putin i-a  spus ca orice incercare care vine din exterior va fi de neacceptat.

Rusia este aliat traditional al Belarusului si urmareste indeaproape situatia.  Belarusul gazduieste conducte prin care Moscova exporta energie spre Vest si este considerata zona-tampon fata de NATO.

In cursul zilei de marti, mii de protestatari s-au adunat in fata unui teatru din Minsk pentru a fi solidari cu directorul institutiei, demis pentru ca a sprijinit opozitia. Ei vor ajunge apoi la inchisoarea in care se afla, din luna mai, sotul liderului opozitiei Svetlana Tikhanouskaya.