Reguli pentru alegeri: Cel mult cinci alegatori vor avea acces in sala de vot

Cel mult cinci alegatori vor avea acces deodata in sala de vot, acestia vor fi obligati sa se dezinfecteze pe maini si sa poarte masca. Acestea sunt cateva dintre regulile privind organizarea alegerilor, prevazute de Hotararea de Guvern privind prelungirea starii de urgenta.

Prin Hotararea de Guvern pentru prelungirea starii de urgenta, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie.

Astfel, purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toti participantii la procesul electoral: alegatori, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidatii, delegatii acreditati, personalul de paza, personalul tehnic al birourilor electorale ale sectiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de interventie pentru remedierea disfunctionalitatilor Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscriptie ierarhic superior pe toata perioada in care se afla in sediul sectiei de votare si in localul de vot.

De asemenea, este prevazuta asigurarea distantarii fizice de minimum 1 metru intre participantii la procesul electoral, dezinfectia periodica dupa fiecare contact direct cu alte persoane a mainilor participantilor la procesul electoral, dar si dezinfectia sediilor sectiilor de votare.

Totodata, primarii trebuie sa asigure, pe cat posibil, circuite separate de intrare si iesire din sectie. Tot administratiile locale trebuie sa asigure flacoane cu solutie dezinfectanta, dar si personalul tehnic care va lua temperatura participantilor si ii va indruma pe alegatori.

Citeste si articolul :   Un politist de 22 de ani din Medgidia s-a impuscat la sediul Postului de Politie

In sala de vot vor avea acces cel mult 5 alegatori.

„Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, dupa caz, se va asigura ca numarul total al persoanelor care sunt prezente in acelasi timp in localul de vot, exceptand alegatorii, nu va fi mai mare de 15. Accesul in localul de vot se va face esalonat, astfel incat in sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, in acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum 1 metru intre persoane”, se arata in hotarare.

De asemenea, alegatorii vor fi obligati sa isi dezinfecteze mainile la intrarea in sediul sectiei de votare si localul de vot si la iesirea din acestea.

Alegatorii vor fi nevoiti insa sa renunte la masca pentru a putea fi identificati.

„Alegatorul va fi instruit sa pozitioneze actul de identitate sau documentul de identitate in suportul terminalului informatic astfel incat datele sale de identificare sa poata fi preluate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal – SIMPV; daca acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza aceasta procedura dupa care isi va dezinfecta mainile prin aplicarea unei solutii dezinfectante pe baza de alcool sau va schimba manusile. In vederea identificarii de catre operatorul de calculator si de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, alegatorul va fi instruit sa isi indeparteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanta de minimum 1,5 m fata de operatorul de calculator si membrii biroului electoral al sectiei de votare; dupa identificare, alegatorul isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura”, se mai arata in hotarare.

Citeste si articolul :   Dan Negru, in doliu. Televiziunea a mai pierdut o valoare

Aceasta mai stabileste ca alegatorii isi vor aplica singuri stampila „Votat”: „Dupa exercitarea dreptului de vot, alegatorul isi va aplica singur, la indicatia si sub supravegherea membrilor biroului electoral al sectiei de votare, timbrul autocolant ori stampila cu mentiunea „VOTAT”, dupa caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate”.

Hotararea stabileste ca, in cazul urnelor mobile, cei care le insotesc trebuie sa poarte masca si manusi, care trebuie schimbate sau dezinfectate dupa parasirea fiecarei incinte.

De asemenea, potrivit HG, urna speciala se va deplasa mai intai la adresele solicitantilor din alte cauze decat COVID-19.

Autor