Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment: Ordonanta de urgenta pentru anul scolar 2020-2021

Ordonanta de urgenta privind invatamantul online pentru anul scolar si universitar 2020-2021, precum si proiectul de lege necesar pentru prezenta fizica la cursuri, care sa permita descentralizarea deciziei la nivelul unitatilor de invatamant, Inspectoratelor scolare si Directiilor de sanatate publica, se afla pe masa de lucru a guvernului a transmis ministrul Educatiei, Monica Anisie.

Elevii vor incepe cursurile in data de 14 septembrie. Cursurile in clase vor incepe pentru majoritatea elevilor in septembrie, dar exista mai multe scenarii pe care autoritatile le-ar putea lua in considerare, in functie de cum evolueaza pandemia de coronavirus in tara noastra.

“Este vorba, pe de o parte, de o ordonanta de urgenta cu precizarile clare pentru modul in care vom sustine cursurile in sistem online. (…) A existat o astfel de ordonanta de urgenta pentru anul scolar 2019-2020. Ea este valabila numai pana la 31 august 2020 pentru invatamantul preuniversitar si pana la 31 septembrie pentru invatamantul universitar. Acum pregatim o ordonanta de urgenta in care sa reglementam acest tip de invatare online.

Pregatim si un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 55 privind unele masuri privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesara pentru ca trebuie sa venim cu o masura clara referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unitatilor de invatamant, Inspectoratelor scolare si Directiilor de sanatate publica”, a declarat ministrul.

Anisie a mai spus ca se vor va face modificari la articolul 38 al Legii 55 in sensul ca activitatile didactice ce impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, cu avizul Inspectoratului scolar judetean si aprobarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Citeste si articolul :   Bodo de la Proconsul a facut infarct: „Am crezut ca e un reflux gastric"

Monica Anisie a facut apel la Parlament pentru reglementari privind angajarea de personal nedidactic in invatamantul preuniversitar.

Pentru invatamantul online, a mai spus Anisie, vor fi achizitionate peste 500.000 de tablete, cu fonduri din diverse surse.

Ea si-a exprimat speranta ca rectificarea bugetara sa fie una pozitiva pentru Ministerul Educatiei.

Autor