Rasturnare de situatie in cazul romanilor care vin din Spania. Guvernul a decis

Guvernul a luat decizia de a scoate din lista tarilor pentru care se impune carantina de 14 zile. Astfel, romanii care vin din Spania nu mai sut obligati sa stea in carantina.

In situatii de exceptie, decizia privind instituirea carantinei pentru cetatenii care se intorc in Romania poate fi luata pentru anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat.

Hotararea nr. 39 privind eliminarea Spaniei de pe lista tarilor galbene

Art.1 Se aproba eliminarea Regatului Spaniei de pe lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din tarile / zonele de risc epidemiologic ridicat.

Art.2 Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din tarile / zonele de risc epidemiologic ridicat se adopta prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pe baza situatiei emise de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si a propunerilor formulate de Institutul National de Sanatate Publica, luand in considerare toate implicatiile asupra domeniului sanatatii publice.

Art.3 Pentru adoptarea Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prevazuta la art.2 se analizeaza toate implicatiile socio-economice generate de instituirea masurii carantinei, formulate de autoritatile administratiei publice centrale, potrivit domeniului de competenta.

Citeste si articolul :   Primarul din Iasi, atacat cu iaurt. Cine este barbatul care a recurs la acest gest

Art.4 Propunerea de instituire a carantinei in conditiile prevazute la art.2 poate fi adoptata doar pentru zone / regiuni administrative ale tarilor cu risc epidemiologic ridicat.

Art.5 Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.

Institutul National de Sanatate Publica anuntase, luni dimineata, ca Spania intra de marti, 11 august, pe lista tarilor incluse in zona galbena. Persoanele care veneau din Spania ar fi trebuit sa stea in carantina 14 zile. Ulterior, in urma sedintei CNSU, masura a fost ridicata.

Autor