Se prelungeste starea de alerta? Orban a facut anuntul

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a facut anuntul, luni. El spune ca cel mai probabil, starea de alerta va fi prelungita.

“Orice decizie va tine cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem pana astazi, daca nu apar ameliorari, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alerta”, a transmis Ludovic Orban.

Totodata, premierul a mai spus ca se vor analiza solicitarile privind continuarea unor activitati in urmatoarea perioada.

“Vom tine cont de punctul de vedere al specialistilor din Grupul de suport tehnico-stiintific, din Comisia anti-COVID, din INSP si, in functie de evaluarile pe care le vom avea, vom lua si deciziile politice”, a punctat Orban.

Publicitate

Nu se vor implementa noi restrictii.

“Nu ne dorim impunerea niciunei alte restrictii. De altfel, s-au mai adoptat doua masuri: limitarea programului la terase si portul mastii in spatiile aglomerate unde nu este posibila asigurarea distantei fizice de protectie. Acestea sunt singurele masuri de restrictie si ele nu afecteaza desfasurarea activitatilor economice, pentru ca obiectivul nostru este acela de a nu mai afecta in niciun fel economia prin masurile pe care le luam”, a mai spus premierul.

Citeste si articolul :   Arafat anunta masuri dure, dupa cresterea numarului de cazuri! Ce se intampla incepand de maine

Alte solutii pentru terase.

Premierul a vorbit si despre alegeri. Data stabilita este 27 septembrie.

“Daca ne uitam la evolutia in ultimele doua saptamani, putem constata ca am reusit sa oprim cresterea. Este un lucru destul de important. Daca cresterea numarului de cazuri este extrem de mica iar daca luam pe saptamani, vom vedea ca exista o limitare clara a raspandirii virusului. Sigur ca orice masura ia Guvernul, oricate amenzi dam, oricate decizii legate de organizarea diferitelor tipuri de activitati luam, avem nevoie de colaborarea oamenilor. Cu cat mai multi romani respecta regulile, cu atat riscul de raspandire a virusului este mai mic. Din punctul meu de vedere, la nivelul actual de cazuri zilnice, care s-a inregistrat in ultimele 2 saptamani, se pot organiza alegerile”, a declarat Orban

Cetatenie trebuie sa respecte masurile de protectie si preventie.

“Odata cu adoptarea regulilor de desfasurare a campaniei si de desfasurare a votului care sa reduca la maximum riscul de raspandire, nu exista niciun fel de problema in ceea ce priveste desfasurarea alegerilor. De altfel, au fost tari, cum e Polonia, de exemplu, care a avut alegeri prezidentiale; Croatia, care a organizat alegeri parlamentare. Sunt tari care si-au organizat alegerile si unde organizarea alegerilor nu a dus la cresterea numarului de infectari, cu conditia ca toti candidatii, toti activistii partidului si, in general, cetatenii sa respecte regulile de protectie sanitara”, a adaugat Orban.

Citeste si articolul :   Orban, anunt de ultim moment: Ce se intampla cu scolile din toamna

Pensia minima va fi majorata.

“Aceasta discutie am avut-o si o sa va spun ca si pensia sociala sau pensia minima cea cunoscuta va creste cu un procent similiar cu procentul pe care il vom decide pentru cresterea punctului de pensie”, a mai spus Ludovic Orban.

La sfarsitul lunii iunie in tara noastra erau peste 800.000 de beneficiari de indemnizatie sociala pentru pensionari, cu o valoare medie incasata de 216 de lei pentru fiecare beneficiar. In afara de acestia mai sunt peste 150.000 de beneficiari ai indemnizatiei care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, care au primit, in medie, cate 142 de lei in iunie.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.