Genocidul impotriva romilor trebuie recunoscut si studiat in scoli

Presedintele Klaus Iohannis considera ca genocidul impotriva romilor este ignorat si putin studiat, fiind important ca acesta sa fie recunoscut si studiat in scoli.

Potrivit unui mesaj al Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului si a atrocitatilor petrecute in acea perioada, se poate preveni repetarea greselilor trecutului.

”Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocitatile suferite de romii din Europa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanta cruciala pentru Romania. Comemorarea reprezinta o dimensiune fundamentala in vietile noastre”, a spus presedintele Romaniei.

Acesta sustine ca aproape jumatate de milion de copii, femei si barbati romi au fost ucisi in timpul ocupatiei naziste din Europa iar in Romania, 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria, la ordinul dictatorului roman si aliatului nazistilor, Ion Antonescu.

”Aproximativ 11.000 de romi si-au pierdut viata. O durere de neconceput, cauzata de o pierdere irecuperabila. Multi dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fara indoiala, un act de ucidere deliberata si sistematica. Discriminati, umiliti, privati de drepturile lor, exclusi din societate si, in cele din urma, inchisi si ucisi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propaganda, persecutie si incalcari ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, ca printre faptuitori s-au aflat si romani”, a mentionat seful statului.

Klaus Iohannis pledeaza pentru pastrarea vie a memoria victimelor si pentru consolidarea eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei si negarii Holocaustului.

Publicitate

”Avem datoria fundamentala de a ne asigura ca fiecare generatie cunoaste si pastreaza adevarul. Genocidul impotriva romilor este, adesea, ignorat si putin studiat. Prin urmare, este important ca acesta sa fie recunoscut si studiat in scoli, dezbatut public, amintit in mod deschis. Asumandu-ne Holocaustul si atrocitatile petrecute in acea perioada, putem preveni repetarea greselilor trecutului”, a adaugat Ioahnnis.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru, avertizeaza: "De la mijlocul lui octombrie ne putem gandi la o panta descendenta"

Acesta a afirmat ca Romania poate fi considerata un model regional in ceea ce priveste asumarea Holocaustului si combaterea antisemitismului, in conditiile in care si-a asumat trecutul intunecat si a invatat lectia promisiunii sacre ca niciodata sa nu mai permita asemenea atrocitati.

”Am facut pasi fermi si decisivi in ceea ce priveste protejarea memoriei victimelor Holocaustului si lupta impotriva extremismului, intolerantei, revizionismului si discriminarii. Trecutul intunecat reprezinta un avertisment care ar trebui sa ne ghideze in present”, a mai mentionat Klaus Iohannis.

Presedintele a mai subliniat ca, in ceea ce priveste comunitatile de romi, Romania este puternic angajata in lupta impotriva discriminarii, urii si marginalizarii, promovand incluziunea sociala.

”Astazi, Europa se confrunta cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia si negarea Holocaustului cresc amenintator. In acest context, este datoria noastra sa aparam drepturile omului si sa promovam respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasiala sau etnica, toleranta, solidaritatea. De asemenea, educatia si cercetarea despre Holocaust sunt esentiale pentru sanatatea democratiilor noastre”, a conchis Klaus Iohannis.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.